Wczytuję dane...
KOD: 978-83-64647-53-6
Autor: Anastasia Zanoncelli
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Esprit

Wprowadzenie do książki

Zawekować słońce

O marmoladzie, małych owocach i słodkich wspomnieniach

   Wspominanie o cytrusach w tekście poświęconym marmoladzie ma swoje uzasadnienie, gdyż w świecie anglosaskim, który czasem w odniesieniu do naszych codziennych życiowych schematów wydaje się jakby odwrócony do góry nogami, istnieje specjalne określenie na konfiturę przyrządzaną tylko z owoców cytrusowych: marmelade. Konfitury z innych owoców nazywane są w tym kręgu kulturowym jam.
   Nawet wprawie włoskim od pewnego czasu istnieje rozróżnienie w tym zakresie, chociaż dla nas brzmi ono obco. 3 Na wsi, dzięki wynalezieniu przetworów, można było robić zapasy z tych owoców, których nie dawało się zjeść od razu lub których nie jadało się często. Raczej nie wykorzystywano przy tym owoców jednego rodzaju, ale mieszano wszystkie owoce dostępne w gospodarstwach i ogrodach, tworząc śmiałe kompozycje, niekiedy przyprawiane pieprzem i ostrą papryczką. Przetwory te bardziej przypominały egzotyczne sosy chutney niż dżemy, które współcześnie wybieramy na pierwsze śniadanie czy na smakowite przekąski.
   Przyjrzyjmy się ustawie (D.Lgs 50/041): doprecyzowano w niej, że terminem marmolada można określać tylko produkty na bazie cytrusów (cytryn, pomarańczy, mandarynek oraz - rzadziej - marmolady z grejpfrutów, klementynek, cytronów i bergamotek).
   Ze wszystkich innych owoców robi się przetwory, które poprawnie powinno się nazywać konfiturami.

Szczegóły

  • Autor: 

    Anastasia Zanoncelli

  • Tytuł oryginału: 

    Conservare e Addolcire il Sole

  • Objętość: 

    128

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Format: 

    130x200

  • ISBN: 

    978-83-64647-53-6

  • Tłumacz: 

    Aleksandra Lasota

  • Rok wydania: 

    2015

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...