Wprowadzenie do książki
Zdrowie i uroda z natury
Żyjemy w otoczeniu tysięcy roślin, które od zarania dziejów służą nam jako pokarm, a większość z nich przyczynia się do poprawy naszego zdrowia także dzięki właściwościom leczniczym. Wiedza o zaletach roślin była przekazywana z pokolenia na pokolenie i nadal jest uzupełniana o nowe doświadczenia. Także sztuka upiększania ciała bierze swój początek w zamierzchłych czasach. Z zachowanych tekstów źródłowych wiąże cały starożytny świat z dużym znawstwem sto-wał proste środki pozwalające ochraniać i leczyć skórę. W dziełach starożytnych lekarzy znajdują się odrębne księgi poświęcone kosmetyce.
Szczególne miejsce w kosmetyce zdrowotnej zajmował zawsze miód. Miód pszczeli jest gotowym pokarmem, nie psuje się i ma przyjemny, słodki smak. U starożytnych ludów powszechna była zawsze opinia o miodzie zapewniającym długowieczność, przypisywano mu także niezwykłe właściwości. Miodu używano do gotowania, ponieważ nie tylko dodawał potrawom słodyczy, aie też smaku. Służył także do konserwowania owoców, a posmarowane nim mięso zachowywało długo świeżość.
Książka Zdrowie i uroda z natury omawia zalety lecznicze, z wykorzystaniem w profilaktyce zdrowotnej i kosmetyce, powszechnie używanych: herbaty, kawy kakao i czekolady Omawia również zalety winogron i miodu, a osobny rozdział został poświęcony popularnym ziołom (rumianek, szałwia, dziurawiec, nagietek, mniszek, chaber).
Proponowane w książce środki kosmetyczne nie zawierają składników konserwujących, dlatego należy przechowywać je w dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce i przygotowywać niewielkie ich ilości do wykorzystania w ciągu dwóch, najwyżej trzech tygodni. Częstym składnikiem proponowanych kosmetyków są olejki aromatyczne. Osoby ze skłonnością do uczulenia przed ich dodaniem powinny wykonać próbę - na wewnętrznej stronie przedramienia rozsmarować odrobinę olejku, a po upływie 1 -2 godz. sprawdzić, czy skóra nie uległa zaczerwienieniu lub opuchnięciu.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Marta Szydłowska
-
Liczba stron:
142
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-7845-314-7
-
Rok wydania:
2013