W książce Dieta optymalna Dieta idealna po raz pierwszy wykazaliśmy precyzyjnie, czym różni się żywienie optymalne od innych modeli żywienia. Odkryliśmy też powody, dla których przedstawiciele oficjalnej medycyny reagują tak wielką agresja i nienawiścią w stosunku do tej metody i jej autora. Dlaczego profesorowie i tak zwane autorytety już od pierwszych publicznych informacji o diecie optymalnej (czyli od 1970 roku) twierdzą, że żywienie optymalne jest wybitnie szkodliwe dla zdrowia i dlaczego zwalczają je tak zaciekle, łatwiej będzie zrozumieć gdy przeczytacie kończący tę książkę rozdział pt. „Śmiertelna terapia".
Skuteczność żywienia optymalnego potwierdzono w kilku badaniach na zwierzętach uznając je za najbardziej korzystne dla zwierząt, ponadto posiadające wybitne działanie przeciwmiażdżycowe. Jego wybitnie korzystny wpływ na chorych wykazano w badaniach na ludziach przeprowadzonych przez 11 profesorów i docentów. W tym badaniu udowodniono, że żywienie optymalne w niczym nie szkodzi chorym, a korzystne efekty wystąpiły u wszystkich (czyli u 55 chorych, a nie 13, jak twierdził w Sejmie minister zdrowia, który ponadto mówił nieprawdę, że nie stwierdzono u chorych w tych badaniach żadnych korzystnych efektów).
Żywienie optymalne opracowałem z potrzeby misji, jaką powinien odczuwać każdy lekarz, chęci niesienia pomocy uniwersalnej, to znaczy takiej, która służyć będzie wszystkim i we wszystkich nieomal chorobach. Dlatego właśnie, traktując człowieka jako całość i opierając się na prawach obowiązujących w naukach ścisłych i zgodnych ze współczesną wiedzą medyczną i biochemiczną, odrzuciłem tradycyjne podejście do pacjenta jako zbioru organów, które gdy odmawiają posłuszeństwa trzeba leczyć. Każdy z osobna i każdy przez innego specjalistę.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Jan Kwaśniewski, Marek Chyliński
-
Liczba stron:
286
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
83-87534-32-3
-
Rok wydania:
2004