Wprowadzenie do książki
Dieta olejowo-białkowa według dr Johanny Budwig
Dieta olejowo-białkowa według dr Johanny Budwig - Omega-3 - najsilniejsza broń przeciw rakowi i innym chorobom cywilizacyjnym
Len został ogłoszony rośliną leczniczą 2005 roku, ponieważ uzyskiwany z niego olej posiada ogromne znaczenie dietetyczne oraz właściwości zdrowotne. Wcześniej uprawiano tę roślinę w Europie przede wszystkim ze względu na jej włókna.
Kiedy przemysł tekstylny przestawił się na bawełnę : włókna syntetyczne, z naszego krajobrazu niemal całkowicie zniknęły lniane pola. Dziś znowu coraz częściej możemy dostrzec rozciągające się tu i ówdzie błękitne morze kwiatów lnu. Len przeżywa zaskakujący renesans, ponieważ szybko wzrasta zapotrzebowanie na jego zdrowy olej.
Jasnozłociste zdrowie
Jaki kraj jest ojczyzną lnu (linum usitatssimum) - nie zostało to jednoznacznie wyjaśnione. Istnieje dokładnie sto różnych jego gatunków, które występują głównie na obszarach klimatu umiarkowanego i subtropikalnego we wszystkich częściach naszego globu, szczególnie w regionie Morza Śródziemnego, jak też na półkuli północnej. Głównie uprawia się go dzisiaj na terenach Ameryki, Kanady, Chin i Rosji. W mniejszym zaś stopniu w Holandii, Belgii i Niemczech.
Len oleisty wysiewany jest na wiosnę i rośnie na wysokość od 50 do 60 centymetrów. Ma wąskie, lancetowate liście. Jego kwiaty składają się z pięciu jasnobłękitnych płatków z niebieskimi pylnikami. Torebki nasienne tworzy kapsuła wielkości ziarnka grochu, zawierająca od sześciu do dziesięciu nasion. Len jest koszony, a z kapsuł wymłóca się nasiona. Przy tradycyjnym sposobie wytwarzania olej ma jasną, złotożółtą barwę i posiada orzechowy smak.
Początki stosowania lnu
Olej lniany jako środek leczniczy stosowany był już w czasach starożytnych przez najsłynniejszego lekarza swoich czasów, Hipokratesa. Olej lniany zawiera esencjalny (niezbędny) kwas tłuszczów)? omega-3, ważny tak dla budowy i funkcjonowania błony komórkowej, jak też dla zachodzenia procesów biochemicznych wewnątrz samej komórki. Ów „król omega-3”, olej lniany, generalnie jest dobroczynny dla każdego człowieka, przy czym nie powoduje żadnych znanych nam skutków ubocznych. Szczególnie zalecić go należy kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom, które mają zwiększone zapotrzebowanie na omega-3. Także w przypadku klinicznych obrazów różnych chorób, takich jak wieńcowa choroba serca, stwardnienie tętnic, cukrzyca czy udar mózgu, olej lniany daje bardzo dobre rezultaty.
Dieta olejowo-białkowa
Koncepcję diety olejowo-białkowej przed przeszło pięćdziesięcioma laty opracowała dr Johanna Budwig, naukowiec i zarazem wizjoner. Dieta ta stanowi odwrót od upowszechnianej dzisiaj żywności funkcjonalnej (functional food). Produkty budwigowe nie zawierają bowiem żadnych dodatkowych substancji i całkowicie pomijają wysoko przetworzone tłuszcze, cukry i białka. Ponadto produkty te odznaczają się małą zawartością tłuszczów nasyconych i są wolne od szkodliwych kwasów tłuszczowych typu trans. Ich największą zaletą jest to, że proporcja niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 wynosi jak 5 do 1 - tak jak jest to zalecane przez czołowe stowarzyszenia żywieniowe. Ten cel osiągnięty zostaje właśnie w przypadku oleju lnianego, najważniejszego składnika diety ole-jowo-białkowej. W tego rodzaju tłuszczu roślinnym stosunek omega-3 do omega-6 wynosi 1 do 1 - i tym samym w sposób wyraźny stanowi najwyższą równowagę tych kwasów tłuszczowych, jaką możemy odnaleźć wśród wszystkich pozostałych tłuszczów roślinnych. Wraz z zawartymi w diecie olejowo-białkowej roślinnymi kwasami tłuszczowymi omega-6 ostatecznie osiągnięty zostaje ich zalecany stosunek 5 do 1. Dla porównania: w dzisiejszej diecie świata zachodniego proporcje te przeciętnie wynoszą 20 do 1.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Armin Grunewald
-
Tytuł oryginału:
Die Öl-Eiweiß-Kost nach Dr. Johanna Budwig
-
Liczba stron:
120
-
Wymiary:
123x195
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-211-1942-7
-
Tłumacz:
Tomasz Czarnawski
-
Rok wydania:
2013