Wprowadzenie do książki
Dietetyczna kuchnia wegetariańska
Gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe dla zwierząt. 80-90% produkcji zbóż i roślin strączkowych przeznacza się na pasze dla zwierząt, których mięsem żywi się tylko około 30% ludności. Posiłki przyrządzane na bazie fasoli, zbóż, warzyw i owoców są dużo tańsze od diety mieszanej. Skażenie środowiska na skutek produkcji zwierzęcej jest bardzo duże. Rośliny znajdują się na dole łańcucha pokarmowego. Gromadzi się w nich mniejsza ilość substancji trujących niż w mięsie zwierząt. Pokarmy wegetariańskie zawierają mniej metali ciężkich i innych substancji trujących. Uprawa zbóż, roślin strączkowych i warzyw pochłania mniej wody i energii niż hodowla zwierząt (np. do wyprodukowania 1 kg białka z mięsa potrzeba około 50000 1 wody; wyprodukowanie tej samej ilości równowartościowego białka z fasoli wymaga tylko 300 1 wody). Ponadto uprawa warzyw powoduje mniejsze wycieki substancji azotowych do środowiska niż produkcja mięsa. Substancje azotowe zakwaszają środowisko naturalne.
Wegetarianizm, jako ruch społeczny, rozwija się obecnie w wielu krajach. W Polsce coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, przyłącza się do tego ruchu. Z potrzebami konsumentów — wegetarian zaczyna się liczyć przemysł spożywczy. Produkowane są dla nich potrawy z soi, sosy jarskie, roślinne koncentraty białkowe.
Na świecie powstają organizacje i stowarzyszenia występujące w obronie zwierząt. Międzynarodowy znak rozpoznawczy, emblemat nowoczesnego wegetarianizmu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia.
Istnieje wiele rodzajów diety wegetariańskiej:
• Dieta wegańska. Obejmuje wyłącznie pokarmy pochodzenia roślinnego, takie jak: nasiona zbóż, strączkowych, warzywa korzeniowe i liściaste, owoce. Weganie rezygnują ze wszystkich produktów, które są wynikiem wykorzystania zwierząt. Nie tylko z mięsa, lecz również z wełny, skórzanych butów, miodu itp.
• Dieta frutariańska. Frutarianie jedzą tylko produkty, które już dojrzały: spady owocowe, nasiona zbóż i strączkowych oraz orzechy, pomidory, ogórki, paprykę.
• Dieta laktowegetariańska. Obejmuje obok produktów roślinnych (zbożowych, strączkowych, warzyw i owoców) również produkty mleczne (mleko, sery, masło, śmietanę).
• Dieta laktoowowegetariańska składa się z produktów roślinnych plus produkty mleczne i jajka.
• Dieta semiwegetariańska lub rybna. Dieta ta składa się z produktów zbożowych, strączkowych, nasion, owoców oraz produktów mlecznych, jaj, ryb i skorupiaków. Dietę tę stosuje coraz więcej wegetarian, zwłaszcza młodych.
• Dieta makrobiotyczna stosowana jest na Dalekim Wschodzie. Zachowuje równowagę pomiędzy Jin i Jang, czyli siłą odprężającą i wzmacniającą Wszechświata. Dieta ta składa się w 40 - 50% z gotowanych pełnoziarnistych produktów zbożowych, w 25-35% z warzyw korzeniowych i liściastych, a w 5-10% z owoców, glonów i ryb.
W książce Dietetyczna kuchnia wegetariańska autorka zajmuje się dietą lakto-owowegetariańską ze względu na cenne białko zwierzęce z mleka, sera i jaj.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
-
Liczba stron:
128
-
Wymiary:
205x145
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-200-3714-2
-
Rok wydania:
2009