Kup cały komplet !
Oddajemy w wasze ręce drugą część Kuchni survivalowej. xMamy nadzieję, że i tym razem nasza książka zainspiruje was do gotowania posiłków z darów lasu. Wiedzę na temat prymitywnych technik kulinarnych zdobywaliśmy podczas licznych wypraw i eksperymentów. Często świadomie nie zabieraliśmy ze sobą nic do jedzenia lub braliśmy jedynie półprodukty, o które w7 Iesie trudno (mąka pszenna, żytnia, sól) lub pozyskanie ich wymaga odpowiednich pozwoleń (np. dziczyzna - tę kupowaliśmy wT kole łowieckim). Byliśmy więc bardziej zmotywowani, by korzystać z różnorodności darów7 lasu. Każde z opisanych w7 książce dań wymyśliliśmy, ugotowaliśmy i smakowaliśmy osobiście.
W naszej działalności zawsze kierujemy się szacunkiem do przyrody i przestrzegamy prawda polskiego. Pozyskując dzikie rośliny, owoce itp., kierujemy się przepisami ustawy z dnia 28 w7rześnia 1991 r. z późniejszymi zmianami dotyczącej lasów7 oraz ustawy z dnia 13 października 1995 r. z późniejszymi zmianami dotyczącej prawda łowieckiego. W Polsce nie w7oI-no polować bez odpowiednich pozwoleń. Kłusowmictwo jest zabronione. Oczywiście pomijamy sytuaq'e zagrożenia życia, gdyż w7tedy nie obowiązuje nas praw7o. Jeśli chodzi o rośliny, to nie zrywamy tych wpisanych na listę chronionych gatunków7 i stosujemy się do BHP zbieractwa (nie niszczymy stanowiska rośliny, której jest mało, a nie jest pod ochroną, zakładamy rękawiczki przy zbieraniu roślin selerowatych, ponieważ ich sok podrażnia skórę i może wywołać silne poparzenie).
W tej książce przybliżymy, jakimi technikami kulinarnymi dawniej posługiwali się ludzie i w jaki sposób można wykorzystać je dzisiaj. Zaczęliśmy od sposobówT najprostszych, a skończyliśmy na technikach bardziej wymagających. W pienvszej części Kuchni survivalowej opowiedzieliśmy o gotowaniu na żarze, kamieniach i w7 dole ziemnym, przybliżyliśmy metody oprawiania dziczyzny, ryb i ptactwa. W drugiej - pokażemy tajniki pieczenia w glinie, na spodku glinianym, w7 piecu glinianym, pod kloszem i różne sposoby wpędzenia, krzesania ognia oraz tajniki doboru hubki i rozpałki.
Gotować będziemy wT naczyniach wykonanych z surow7cówT dostępnych w' Iesie: gliny, darni, kory, drewma, kamieni. Wykorzystamy sezonowa dzikie rośliny jadalne, grzyby, ryby i mięso zwierząt łowmych. Zamienimy zwykłą glinę w7 genialne udogodnienia kuchenne. Udowodnimy, że w7 Iesie znajdziemy nie tylko jedzenie, lecz także schronienie i odpoczynek. SurvivaIow7-cy, bushcraftow7cy, ludzie lasu, wędkarze, w^ędrowoy, kajakarze, myśliwi i grzybiarze, roślinożercy, rekonstruktorzy historyczni i miłośnic)7 spędzania czasu na świeżym powietrzu, ta książka jest dla w7as.
Katarzyna Miłochna Mikulska Artur Bokła
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Katarzyna Mikulska, Artur Bokła
-
Liczba stron:
160
-
Wymiary:
125x195
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-8103-653-5
-
Rok wydania:
2021