Produkty w zestawie:
Pakiet dwóch książek Łukasza Łuczaja:
Dzika kuchnia
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów "W dziką stronę".
Dziki ogród
Zostało tu opisanych kilkaset gatunków roślin, które mogą pojawić się w dzikim ogrodzie: kwiatów, drzew, krzewów czy pnączy. Poza tym dowiemy, jak wędrują rośliny, jak sadzić drzewa i się nimi opiekować, jak tworzyć żywopłoty, a także jak wysiewać łąkę kwietną i kiedy ją kosić. Przeczytamy o łące leśnej, mokradłach, wrzosowiskach, leśnych wiosennych kwiatach, mchu, martwych drzewach i gatunkach inwazyjnych, których lepiej unikać. Poznamy również zwierzęta mieszkające w dzikim ogrodzie, ale przede wszystkim zrozumiemy, na czym polega bioróżnorodność i jej kształtowanie. Ta wyjątkowa książka o miłości do przyrody uczy, że nie zawsze trzeba się napracować, aby uzyskać piękny efekt. Czasem warto dać naturze wolność i zobaczyć, jak nas zaskoczy.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Łukasz Łuczaj
-
Liczba stron:
320, 320
-
Wymiary:
190x245
-
Oprawa:
Twarda
-
Rok wydania:
2022, 2022