Wprowadzenie do książki
Schudnij pysznie jesienią i zimą
Jaka pora jest najlepsza do rozpoczęcia diety? Przed wakacjami czy po wakacjach? Przed weekendem czy po weekendzie? Przed świętami, po świętach, latem, zimą, jesienią czy wiosną?
Zadając takie pytania, tak naprawdę wracamy do błędnie rozumianego pojęcia diety. Dieta zaś to nie czas ograniczony tygodniami ani miesiącami, dieta to styl jedzenia, zmiana nawyków żywieniowych, która ma doprowadzić nas do zdrowej i smukłej sylwetki na zawsze!
Dlatego każda pora na zmianę nawyków żywieniowych jest dobra, aczkolwiek inny jest styl przyrządzania potraw. Wiadomo, że niektóre potrawy preferujemy latem, a pewnych nie jemy zimą: tak jest choćby z botwinką czy chłodnikami, które odgrywają swoją rolę w letnie upały, oraz rozgrzewającą zupą z papryki, która nadaje sił i ogrzewa zimą, Sama podczas układania diet latem nie korzystam z niektórych przepisów w ogóle, za to wracam do nich chętnie, kiedy nastają jesienne słoty.
Z tego powodu postanowiłam ułatwić Wam, drodzy czytelnicy, etap „waga w dół”, jeśli zdecydujecie się na odchudzanie zimową porą, W przepisach zimowych dominują rozgrzewające potrawy przyprawione imbirem, papryką czy cynamonem, sycące, gorące i aromatyczne zupy, ciepłe śniadania. W ogóle większość potraw jest spożywana na ciepło, dzięki czemu sycą bardziej. Je się za to mniej surowych warzyw i owoców, o które trudniej zimą: pomidorów, arbuzów, malin, truskawek.
A czy łatwiej jest chudnąć zimą, czy latem? Według mnie na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli decydujemy się na zmianę nawyków żywieniowych, to pora roku nie gra roli. Najważniejsze są nasze dobre chęci :) Mam nadzieję, że ta książka spełni Wasze oczekiwania i zimowa aura nie będzie Was skłaniała do podjadania po kryjomu świątecznych zapasów, ale natchnie Was do kolejnej kuchennej rewolucji!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Magdalena Makarowska
-
Liczba stron:
193
-
Wymiary:
165x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7229-353-4
-
Rok wydania:
2013