Wegańska Bogini
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-246-1682-4
Autor: Kim Barnouin, Rory Freedman
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Sensus

Wprowadzenie do książki

Wegańska bogini

   Oddajemy do rąk czytelników książkę ciekawą i kontrowersyjną. Ciekawą, ponieważ zachęca do przemyśleń związanych ze swoimi nawykami żywieniowymi i zawiera mnóstwo szczegółowych informacji na temat zdrowego odżywiania.    Kontrowersyjną, ponieważ autorki przeciwstawiają się powszechnym trendom żywieniowym narzuconym nierzadko przez środowisko medyczne oraz organizacje rządowe i pozarządowe.
   Kwestionują tym samym powszechnie uznawane w USA zalecenia dietetyczne, obnażają ciemną stronę funkcjonowania wielkiego przemysłu spożywczego, wyjawiają nieścisłości związane z dopuszczaniem do obrotu substancji chemicznych używanych w przemyśle spożywczym. Dlatego też poglądy autorek mogą wywoływać sprzeciw wielu osób mających inne przekonania co do zdrowego żywienia — osoby te mogłyby używać równie skrajnych argumentów dla obalenia poglądów wyrażonych w tej publikacji. Nie powinno to jednak być wynikiem lektury książki Wegańska bogini. W efekcie lektura powinna skłaniać, jak wspomniano, do refleksji, do przemyślenia swojego własnego podejścia do kwestii żywienia, a zwłaszcza spożywania mięsa.
   Jako przykład można podać tutaj chociażby negatywną opinię na temat kawy. Autorki nieco demonizują skutki spożywania tego napoju, podczas gdy kofeina to naturalny stymulant — poprawia pamięć, przyspiesza metabolizm i zwiększą wydolność organizmu. Regularne picie kawy (do trzech filiżanek dziennie, bez cukru) zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i chorobę Parkinsona oraz (u palaczy) na nowotwory pęcherza. Kawa jest również dobrym źródłem polifenoli, które zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz zagrożenie udarem i zawałem. Toksyczne działanie ma dopiero dawka kofeiny przekraczająca 1000 miligramów na dzień.
   Innym przykładem jest jednostronna i pozytywna ocena głodówek. Tymczasem zdaniem lekarzy medycyny konwencjonalnej i specjalistów ds. żywienia głodówka nie jest zdrowotnie korzystna i przeprowadzona niewłaściwie może spowodować pogorszenie stanu zdrowia, a w skrajnych przypadkach — nawet śmierć. W czasie głodówki obniża się ciśnienie krwi, poziom cukru, zmniejsza się aktywność nerek, do wzmożonej pracy zmuszona jest wątroba. Długotrwała głodówka może doprowadzić do kwasicy ketonowej, zaniku kosmków jelitowych, a u cukrzyków do śpiączki ketonowej. Głodówka ma zastosowanie jedynie przed niektórymi zabiegami operacyjnymi i po nich albo przed niektórymi badaniami.
   Warto też wspomnieć o negatywnych opiniach na temat mleka, nabiału i jajek. Autorki są stanowczo przeciwne spożywaniu tych produktów, powołując się w głównej mierze na niezdolność naszego organizmu do trawienia białka pochodzenia zwierzęcego. A jednak według opinii Instytutu Żywienia i Żywności mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety. Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas i cynk. Z uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu; jajka, podobnie jak inne produkty zwierzęce, dostarczają pełnowartościowego białka, przy czym jest to białko o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich produktów. Są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz z grupy B, a także żelaza, związków fosforów, siarki, potasu, magnezu.
   Autorki są wegankami, to znaczy wegetariankami, które odmawiają spożywania jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Ten fakt wpływa na ich poglądy i tłumaczy podejście do kwestii żywienia i wartości odżywczych zawartych w różnych pokarmach. Dlatego ich styl żywienia nie może być swobodnie kopiowany w nadziei na poprawę zdrowia czy osiągnięcie szczupłej sylwetki. Należy pamiętać, że to, co sprawdza się w przypadku jednego człowieka, może przynieść szkodę innemu. W związku z tym wydawnictwo nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treści prezentowane w książce Wegańska bogini i wszelkie skutki zastosowania się do zamieszczonych tutaj porad. Zachęcamy, aby podejść do lektury z pewnym dystansem, tak aby stała się ona źródłem inspiracji dla zmian złych nawyków żywieniowych na lepsze.
   Autorki, pisząc książkę Wegańska bogini, odwoływały się tylko i wyłącznie do realiów amerykańskich. Aby nie wprowadzać zamieszania w tekście polskim, postanowiono pozostawić te realia w niezmienionej formie. Tym samym informacje w książce, na przykład cały rozdział 9., mogą spełniać tylko funkcję poglądową i porównawczą. Mimo wszystko zapoznanie się z nimi zachęca do zmiany postaw żywieniowych, nawet jeśli realia w Polsce różnią się od realiów amerykańskich. To samo tyczy się produktów i jadłospisów konstruowanych na ich podstawie. Ze względu na niemożność znalezienia dostępnych w Polsce odpowiedników dla wszystkich polecanych przez autorki produktów zdecydowano o pozostawieniu produktów oryginalnych w tekście głównym, a na końcu książki zamieszczono dodatek z produktami dla wegetarian i wegan, które są dostępne w naszym kraju, głównie w sklepach z ekologiczną żywnością i sklepach internetowych. W tym miejscu należą się specjalne podziękowania dla sklepu BioVitus za pomoc w opracowaniu listy produktów dostępnych w Polsce.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Kim Barnouin, Rory Freedman

  • Tytuł oryginału: 

    Skinny Bitch

  • Liczba stron: 

    240

  • Wymiary: 

    148×210

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-246-1682-4

  • Tłumacz: 

    Anna Kwaśniewska

  • Rok wydania: 

    2009

Polecamy