Wprowadzenie do książki
Żywienie w chorobach nowotworowych
Na powstanie i rozwój chorób nowotworowych wpływają liczne zanieczyszczenia występujące w środowisku i żywności oraz czynniki związane ze sposobem żywienia i stylem życia. Duże znaczenie przypisuje się również czynnikom genetycznym i siłom odpornościowym organizmu człowieka.
Dbałość o ogólne zdrowie odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób przewlekłych, także nowotworowych. Jeśli sposób żywienia odbiega od norm i zasad żywieniowych, należy dokonać zmian w diecie:
- spożywać co najmniej 3 porcje świeżych warzyw i owoców dziennie,
- ograniczyć spożycie tłuszczów do 20-25% ogólnej łiczby kalorii,
- unikać nadmiernego spożycia białka i węglowodanów,
- zredukować spożycie wędzonego mięsa i ryb,
- ograniczyć spożycie marynat,
- zmniejszyć spożycie napojów z zawartością kofeiny,
ponadto:
- unikać nadmiernego spożycia alkoholu,
- nie palić tytoniu,
- unikać stresu w życiu codziennym,
- wystrzegać się nadmiernego kontaktu z promieniami słonecznymi.
Odpowiednia dieta i właściwy styl życia odgrywają więc rolę wspomagającą w leczeniu chorób nowotworowych.
W pierwszej części książki Żywienie w chorobach nowotworowych podano sposób ustalania zapotrzebowania energetycznego, charakterystykę składników pokarmowych, zasady zdrowego żywienia, opis ważniejszych produktów spożywczych i przypraw. Omówiono zdrowotne sposoby przyrządzania potraw. Szczegółowo opisano dietę profilaktyczną - - podstawową, opartą na zasadach racjonalnego żywienia oraz diety wspomagające w terapiach antynowotworowych.
W drugiej części książki Żywienie w chorobach nowotworowych podano przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych.
Ilość surowca, potrzebną do wykonania potrawy, podano w miarach gospodarczych, co ułatwia pracę osobom przygotowującym posiłki. Obliczono energię potraw w kilodżulach i kilokaloriach oraz podstawowe składniki pokarmowe dla jednej porcji potrawy, takie jak: białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik pokarmowy. Nie uwzględniono witamin i soli mineralnych. Ich zawartość w pokarmach jest optymalna, ze względu na dużą ilość warzyw i owoców użytych do ich wykonania. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.
Opisany sposób żywienia w książce Żywienie w chorobach nowotworowych ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych.
Zapobieganie procesowi nowotworzenia jest ważnym ogniwem decydującym o skuteczności działań profilaktycznych. Przykładem jest działalność prof. W. Zatońskiego. Dzięki propagowaniu przez niego zdrowego stylu życia wiele osób rzuciło palenie tytoniu, wiele poznało racjonalne zasady żywienia.
Nauczanie o potrzebie zmiany sposobu życia należy rozpocząć wcześnie — w szkole podstawowej, a następnie średniej. Dzieci i młodzież powinny poznać konsekwencje pewnych szkodliwych dla zdrowia zachowań i nauczyć się, że przede wszystkim same są odpowiedzialne za swoje zdrowie.
Zofia Wieczorek Chełmińska
Spis treści
Żywienie w chorobach nowotworowych
Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
Witamina A
Witamina E
Witamina K
Witamina C
Witaminy z grupy B
Witamina PP
Składniki mineralne
Wapń
Magnez
Żelazo
Cynk
Miedź
Selen
Chrom
Sód i potas
Równowaga kwasowo-zasadowa
Woda
Zasady zdrowego żywienia
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Produkty zbożowe
Pieczywo
Otręby
Kiełki
Mąka
Kasze
Muesli
Całe ziarno - pszenica
Makarony
Nasiona roślin strączkowych
Mleko
Mleko kozie
Sery
Tofu
Ziemniaki
Bataty (słodkie ziemniaki)
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych
Tłuszcze
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jajka
Cukier i słodycze
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Konserwowanie i przechowywanie żywności
Sposoby przyrządzania potraw
Obróbka wstępna surowca
Obróbka cieplna
Podprawianie i wykańczanie potraw
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
Przyprawy ziołowe
Warzywa przyprawowe
Przyprawy korzenne
Żywienie a choroby nowotworowe
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia
Przykłady tygodniowych jadłospisów
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię
Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych
Dieta w chemioterapii
Zapalenie jamy ustnej
Nudności i wymioty
Zaparcia
Biegunka
Dieta w radioterapii
Część szczegółowa
Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy
Chleb domowy
Uwagi ogólne
Przepisy
Dodatki do pieczywa
Uwagi ogólne
Przepisy
Zupy
Uwagi ogólne
Przygotowanie wywaru z warzyw
Przygotowanie wywaru z owoców
Przygotowanie zup mlecznych
Przygotowanie głównego składnika
Podprawianie zup
Przyprawianie zup
Zakwasy
Przepisy
Dodatki do zup
Przepisy
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Uwagi ogólne
Obróbka wstępna mięsa
Obróbka właściwa (termiczna)
Przepisy
Potrawy z mięsa cielęcego
Potrawy z drobiu i dziczyzny
Potrawy z ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Uwagi ogólne
Przepisy
Potrawy jarskie
Uwagi ogólne
Przepisy
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Uwagi ogólne
Obróbka wstępna
Obróbka termiczna
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Przepisy
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Potrawy z ziemniaków
Sosy
Uwagi ogólne
Przepisy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy do potraw słodkich
Desery
Uwagi ogólne
Przepisy
Piśmiennictwo
Spis potraw
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
-
Liczba stron:
120
-
Wymiary:
205x145
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-200-4347-1
-
Rok wydania:
2011