Wczytuję dane...
KOD: 978-83-200-4347-1
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
EAN: 9788320043471
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: PZWL

Wprowadzenie do książki

Żywienie w chorobach nowotworowych

Na powstanie i rozwój chorób nowotworowych wpływają liczne zanieczyszczenia występujące w środowisku i żywności oraz czynniki związane ze sposobem żywienia i stylem życia. Duże znaczenie przypisuje się również czynnikom genetycznym i siłom odpornościowym organizmu człowieka.
Dbałość o ogólne zdrowie odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób przewlekłych, także nowotworowych. Jeśli sposób żywienia odbiega od norm i zasad żywieniowych, należy dokonać zmian w diecie:
-  spożywać co najmniej 3 porcje świeżych warzyw i owoców dziennie,
-  ograniczyć spożycie tłuszczów do 20-25% ogólnej łiczby kalorii,
-  unikać nadmiernego spożycia białka i węglowodanów,
-  zredukować spożycie wędzonego mięsa i ryb,
-  ograniczyć spożycie marynat,
-  zmniejszyć spożycie napojów z zawartością kofeiny,

ponadto:

-  unikać nadmiernego spożycia alkoholu,
-  nie palić tytoniu,
-  unikać stresu w życiu codziennym,
-  wystrzegać się nadmiernego kontaktu z promieniami słonecznymi.

Odpowiednia dieta i właściwy styl życia odgrywają więc rolę wspomagającą w leczeniu chorób nowotworowych.
W pierwszej części książki Żywienie w chorobach nowotworowych podano sposób ustalania zapotrzebowania energetycznego, charakterystykę składników pokarmowych, zasady zdrowego żywienia, opis ważniejszych produktów spożywczych i przypraw. Omówiono zdrowotne sposoby przyrządzania potraw. Szczegółowo opisano dietę profilaktyczną - - podstawową, opartą na zasadach racjonalnego żywienia oraz diety wspomagające w terapiach antynowotworowych.
   W drugiej części książki Żywienie w chorobach nowotworowych podano przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych.
   Ilość surowca, potrzebną do wykonania potrawy, podano w miarach gospodarczych, co ułatwia pracę osobom przygotowującym posiłki. Obliczono energię potraw w kilodżulach i kilokaloriach oraz podstawowe składniki pokarmowe dla jednej porcji potrawy, takie jak: białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik pokarmowy. Nie uwzględniono witamin i soli mineralnych. Ich zawartość w pokarmach jest optymalna, ze względu na dużą ilość warzyw i owoców użytych do ich wykonania. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.
   Opisany sposób żywienia w książce Żywienie w chorobach nowotworowych ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych.
Zapobieganie procesowi nowotworzenia jest ważnym ogniwem decydującym o skuteczności działań profilaktycznych. Przykładem jest działalność prof. W. Zatońskiego. Dzięki propagowaniu przez niego zdrowego stylu życia wiele osób rzuciło palenie tytoniu, wiele poznało racjonalne zasady żywienia.
   Nauczanie o potrzebie zmiany sposobu życia należy rozpocząć wcześnie — w szkole podstawowej, a następnie średniej. Dzieci i młodzież powinny poznać konsekwencje pewnych szkodliwych dla zdrowia zachowań i nauczyć się, że przede wszystkim same są odpowiedzialne za swoje zdrowie.
                                                                                              Zofia Wieczorek Chełmińska

Spis treści
Żywienie w chorobach nowotworowych

Część ogólna

Zapotrzebowanie   energetyczne
Składniki pokarmowe
  Białka
  Tłuszcze
  Węglowodany
  Błonnik
   Witaminy
   Witamina A
   Witamina E
   Witamina K
   Witamina C
   Witaminy z grupy B
   Witamina PP
  Składniki mineralne
   Wapń
   Magnez
   Żelazo
   Cynk
   Miedź
   Selen
   Chrom
   Sód i potas
  Równowaga kwasowo-zasadowa
   Woda
Zasady zdrowego żywienia
  Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
  Produkty zbożowe
   Pieczywo
   Otręby
   Kiełki
   Mąka
   Kasze
   Muesli
   Całe ziarno - pszenica
   Makarony
  Nasiona roślin strączkowych
  Mleko
   Mleko kozie
   Sery
   Tofu
  Ziemniaki
   Bataty   (słodkie ziemniaki)
  Warzywa i owoce
   Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych
  Tłuszcze
   Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
   Jajka
   Cukier  i słodycze
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
  Miary gospodarcze
  Naczynia kuchenne
  Konserwowanie  i przechowywanie  żywności
  Sposoby przyrządzania potraw
   Obróbka  wstępna surowca
   Obróbka cieplna
   Podprawianie i wykańczanie potraw
  Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
   Przyprawy ziołowe
   Warzywa przyprawowe
   Przyprawy korzenne
Żywienie a choroby nowotworowe
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia
  Przykłady tygodniowych jadłospisów
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię
  Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych
Dieta w chemioterapii
  Zapalenie jamy ustnej
  Nudności i wymioty
  Zaparcia
  Biegunka
Dieta w radioterapii

Część szczegółowa

Napoje
  Uwagi ogólne
  Przepisy
Chleb domowy
  Uwagi ogólne
  Przepisy
Dodatki do pieczywa
  Uwagi ogólne
  Przepisy
Zupy
  Uwagi ogólne
   Przygotowanie wywaru z warzyw
   Przygotowanie wywaru z owoców
   Przygotowanie zup mlecznych
   Przygotowanie głównego składnika
   Podprawianie zup
   Przyprawianie zup
   Zakwasy
  Przepisy
Dodatki do zup
  Przepisy
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
  Uwagi ogólne
   Obróbka wstępna mięsa
   Obróbka właściwa (termiczna)
  Przepisy
   Potrawy z mięsa cielęcego
   Potrawy z drobiu i dziczyzny
   Potrawy z ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
  Uwagi ogólne
  Przepisy
Potrawy jarskie
  Uwagi ogólne
  Przepisy
Potrawy z warzyw i ziemniaków
  Uwagi ogólne
  Obróbka wstępna
  Obróbka termiczna
  Surówki
  Sałatki
  Warzywa gotowane
Przepisy
  Surówki
  Sałatki
  Warzywa gotowane
  Potrawy z ziemniaków
Sosy
  Uwagi ogólne
  Przepisy
   Sosy zimne
   Sosy gorące
   Sosy do potraw słodkich
Desery
  Uwagi ogólne
  Przepisy

Piśmiennictwo
Spis potraw

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Zofia Wieczorek-Chełmińska

  • Liczba stron: 

    120

  • Wymiary: 

    205x145

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-200-4347-1

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...