Wprowadzenie do książki
Mama alergika gotuje tradycyjnie
Każdego dnia przygotowujemy posiłki dla siebie i dla rodziny. W kuchni najczęściej krzątają się mamy i babcie, które dbają o to, aby na stole pojawiły się ulubione potrawy domowników. Serwują więc pyszne zupy, naleśniki, pierogi, kotlety, ciasta i desery. Wyobraźmy jednak sobie, że jeden członek rodziny za każdym razem dostaje na talerzu coś innego niż wszyscy. Ze smutkiem spogląda w stronę pozostałych. Chciałby jeść to, co oni...
Ten członek rodziny to nasz alergik.
Książka Mama alergika gotuje tradycyjnie powstała po to, by w każdej rodzinie, w której żyje alergik, można było bez stresu wspólnie zasiąść do stołu podczas codziennych posiłków, ale też w czasie świąt i innych uroczystości.
Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów także po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa „inny" i „dziwny". Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy! Na swoim stole może znaleźć różne pyszne potrawy, które są dla niego w stu procentach bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem przypominają tradycyjne dania kuchni polskiej.
W książce Mama alergika gotuje tradycyjnie znajdziemy 100 sprawdzonych przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu (czyli najczęstszych alergenów) na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej, które gotujemy na co dzień. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.
Część dań inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i została przez nią przygotowana specjalnie dla alergika. Przeszłyśmy taką samą drogę, jak każda alergiczna rodzina. Współpraca babcia - mama alergika jest potrzebna i bardzo ważna. Z rozmów z rodzicami wiem, że nie zawsze babcie są w stanie dać im niezbędne wsparcie. Obawiają się nowych produktów i zmiany nawyków żywieniowych. Często nie rozumieją problemu alergii. Tymczasem w naszym domu to babcia Bronia upiekła pierwszy chleb i pierwsze ciasto drożdżowe dla mojego syna. Pokazała mi, jak bez mleka i jajek przygotować tradycyjne polskie dania. Razem udowadniamy, że nie ma potrawy czy ciasta, których nie dałoby się przerobić na wersję dla alergika.
Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Opatrzony jest wskazówkami co do zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.
Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego z informacją o wartościach odżywczych oraz wskazówki dotyczące alergii krzyżowych.
We współpracy z dietetykiem powstał również materiał na temat diety eliminacyjnej i wielu wątków z nią powiązanych.
Szczegóły
-
Autor:
Katarzyna Jankowska
-
Objętość:
224
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
200x240
-
ISBN:
978-83-7989-327-0
-
Rok wydania:
2014