Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7515-315-6
EAN: 9788375153156
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Otwarte

Wprowadzenie do książki

Gotuj jak Top Chef. 100 mistrzowskich przepisów

MACIEJ NOWAK

Vivant culina!

   Świat cały oszalał na punkcie gotowania. Pieczenie, duszenie, smażenie, wędzenie, kiszenie, kandyzowanie, mrożenie, marynowanie, suszenie, siekanie, krojenie, obieranie, filetowanie, zagniatanie, zaparzanie, miażdżenie, wałkowanie, młotkowanie, rozdrabnianie, mielenie, solenie, pieprzenie, słodzenie, doprawianie wydają się dziś bardziej ponętne niż stary, poczciwy seks.

   Tak, tak, mówi się, że gotowanie i jedzenie to seks XXI wieku. Jak w czasach rewolucji kontrkulturowej lat 60. i 70, ostatniego stulecia namiętności erotyczne przestały być wyłącznie tajemnicami alkowy, tak dziś przyrządzanie i spożywanie potraw wyzwoliło się z oków intymnych, domowych rytuałów. Trafiło na ekrany telewizorów, na pierwsze strony gazet, do literatury i sztuk wizualnych. I podobnie jak przed laty wyzwolony seks, tak obecnie nowoczesne podejście do jedzenia zmienia nasz styl życia.

Życie na kanapie

   W drugiej połowie XX wieku wydawało się, że królem domów nieodwołalnie stanie się telewizor, a ich centrum - telewizyjne kapliczki, w jakie przeistoczyły się salony.
   Życie rodzinne przeniosło się z kuchni na kanapy, gdzie cała familia harmonijnie konsumowała dziesiątki programów i reklam - a w późniejszych czasach także tak zwane dania telewizyjne, czyli gotowe, mrożone potrawy. Podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych pozwalały nie odrywać się od szklanych ekranów i nie tracić czasu na, wydawałoby się, zbędne już gotowanie. Ale pojawiła się Julia Child, amerykańska promotorka francuskich specjałów, która rozkochała w sobie miliony telewidzów. Jej tropem poszli Martha Stewart, Nigella Lawson, Sophie Dahl, Jamie Oliver, Anthony Bourdain... i moi koledzy ze studia TOP CHEFA: Ewa Wachowicz, Wojciech Modest Amaro, Joseph Seeletso, Grzegorz Łapanowski. Wraz z dziesiątkami innych kucharzy telewizyjnych namówili widzów, by powrócili do kuchni i zamiast zjadać plastikowe potrawy, znowu zaczęli samodzielnie gotować i rozkoszować się jedzeniem.

Od kuchni

   Programów kulinarnych są setki, a pośród nich TOP CHEF dający wyjątkową szansę współzawodnictwa szefom kuchni. Obserwujemy więc nie tylko pasjonujący wyścig o zwycięstwo. Zaglądamy na zaplecze profesjonalnej kuchni, poznajemy tajemnice dostępne dotąd tylko zawodowcom, zaprzyjaźniamy się z nowoczesnymi technologiami i mato znanymi produktami.
   Jeśli myślicie, że mnie, osobie od 20 lat piszącej o jedzeniu, ta wyprawa za kulisy gastronomii nie przynosi żadnych odkryć, jesteście w błędzie. To jedna z najbardziej pasjonujących przygód w moim życiu zawodowym. Do tej pory znałem restauracje wyłącznie z perspektywy stolika i talerza.
   Teraz wiem dużo więcej - o emocjach, które wyzwala profesjonalna kuchnia, o ambicjach i frustracjach osób zawodowo zajmujących się gotowaniem, o urządzeniach i narzędziach, o sposobach obróbki i prawach rządzących kompozycją dania.
   To jest wiedza bezcenna, której część ujawniają w tej książce uczestnicy drugiego sezonu TOP CHEFA oraz moi wspaniali przyjaciele jurorzy. Skorzystajcie z tej szansy. Podążcie ich śladami, inspirujcie się ich pomysłami, wyobraźcie sobie, że razem z nami uczestniczycie w cudownym kulinarnym widowisku. Niech Wasza kuchnia stanie się centrum Waszego wszechświata. Innymi słowy: Vivant culina! Niech żyje kuchnia!

Szczegółowe Informacje

  • Liczba stron: 

    264

  • Wymiary: 

    190x245

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-7515-315-6

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...