Śniadanie - symbol wszelkiego początku. Zachęca do wyskoczenia z łóżka, zapowiadając kolejny fascynujący dzień, i daje impuls do działania. Jakże ważne jest, aby w świecie rozpędzonym jak superszybki japoński pociąg shinkansen znaleźć chociaż kilkanaście minut na poranny posiłek. I zjeść go w spokoju, przy stole.
W przepastnej szafie ze wspomnieniami jest miejsce na te o śniadaniach.
Na obraz mamy, która co rano przygotowywała kaszę mannę gotowaną na tłustym — a jakże - krowim mleku. Danie szczodrze polewała domowym sokiem z malin, a latem dekorowała świeżymi owocami. Wciąż pamiętam kojące ciepło w brzuchu i poczucie, że mogę wszystko, bo mam najlepszą opiekę pod słońcem. Dziś, już dorosła, staram się urozmaicać poranne posiłki i czerpię inspiracje z kuchni całego świata. Bezcenne poczucie bezpieczeństwa staram się przekazać nowym pokoleniom w rodzinie.
Śniadania w podróży są jeszcze innym doświadczeniem. Uczą otwartości i pokory, są jak wrota do nieznanych dotąd przeżyć. Dzięki jedzeniu obcość zostaje oswojona, a my, niczym Mały Książę i Lis, przyglądamy się z ciekawością nowej relacji. W kulinarnych podróżach przewodnikami są smak i ludzie, którzy otwierają przed nami drzwi do swoich kuchni. W tych wyprawach biorą udział także dzieci. Najmłodsi uczą nas odwagi w odrzucaniu uprzedzeń i nawyków pokrytych kurzem rutyny. Zaskakują i pokazują, jak z błyskiem w oku, beztrosko smakować świat. Bądźmy z nimi i działajmy razem, bo wspólne gotowanie zbliża i buduje więzi.
Co dziś na śniadanie? Aksamitna owsianka z orzechami włoskimi czy kanapka z przyniesioną prosto z ogródka rzodkiewką, na której połyskują kryształki grubej soli? Talerz gorącej zupy? A może ta sama potrawa co wczoraj, bo doskonalicie się w jej przyrządzaniu niczym mistrzowie zen? Śniadania mogą się okazać przepustką do otwartego, egalitarnego świata. Niech zafascynuje was różnorodność i bogactwo smaków o poranku, który - zdarza się i tak - czasami nieoczekiwanie się przedłuża. Dzięki temu udaje się śmielej przekraczać granice. Te na mapie i te w głowie.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Vanessa Lewis
-
Tytuł oryginału:
Little Tables: Anytime Breakfasts from around the World
-
Liczba stron:
160
-
Wymiary:
195x195
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-240-5096-3
-
Tłumacz:
Dorota Gruszka
-
Rok wydania:
2019