Stevia cukrowa
Stewia to dorastająca od 60 do 100 cm wieloletnia bylina o mocnym kłączu, ukrywającym liczne pączki lub „śpiące oczka”, które poprzez podział kłącza nadają się do rozmnażania wegetatywnego. Liście zawierają one około 40 procent rozpuszczalnej w wodzie substancji i są bardzo słodkie. „Żaden inny spośród znanych 38 gatunków nie jest tak słodki, co roślina zawdzięcza stewiozydowi i rebaudiozydowi”.
Jak samemu zrobić ekstrakt ze stewii
1 szklankę sproszkowanych liści należy dodać do 0,5L możliwie czystej wody, pozostawić na 12 godzin i potem przecedzić. Jeśli potrzebny jest silniejszy koncentrat, ciecz, którą otrzymano przy użyciu obu tych metod, należy odparować bez przykrycia na małym ogniu aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Przechowywać w lodówce. Koncentratu ze stewii można używać do słodzenia herbaty, kawy, napojów, drinków, deserów, budyni, kremów i wielu innych potraw.
Stewia zawiera:
• 11,2% cennych protein roślinnych (polipeptydów)
• 5,65% cennych olejków (tłuszczu)
• 52,84% węglowodanów, które są bezkalorycznie metabolizowane w ludzkim organizmie
• 0,62% wapnia
• 1,78% potasu
• 0,0075% beta-karotenu
• 0,0039% chromu
• 0,0025% kobaltu
• 15,2% błonnika
• 0,0039% żelaza
• 0,349% magnezu
• 0,0147% manganu
• 0,318% fosforu
• 0,025% selenu
• 0,0132% krzemu
• 0,0015% cynku
• Rutynę (flawonoid)
• 0,011% witaminy C
• 11% stewiozydu/glikozydu stewiolowego
• ok. 2% rebaudiozydu A.
Zdrowotne zalety stewii
- Stewia - idealny słodzik dla diabetyków i zapobiegający cukrzycy
- Stewia pomaga przy hipoglikemii - niebezpieczne niedocukrzenie i pierwsze ostrzeżenie przed cukrzycą
- Stewia - pomaga w razie ataku Candidy oraz grzybicy
- Stewia - duża pomoc w walce z nadwagą
- Stewia pomaga przy problemach z próchnicą
- Stewia jako kosmetyk i pomoc w problemach ze skórą