Wprowadzenie do książki
Trawa pszeniczna na zdrowie!
Sok z trawy pszenicznej szybko zyskuje popularność jako „nowa", zdrowa i dietetyczna żywność. Jednak tak naprawdę ten słodki zielony sok wyciskany z młodych roślin pszenicznych wcale nie jest nowy - po raz pierwszy, ponad trzydzieści lat temu, zastosowała go Ann Wigmore - założycielka Instytutu Zdrowia Hipokratesa [ang. Hippo-crates Health Institute]. Od tamtej pory wypito go tam w ilości ponad połowy miliona szklanek, i to tylko w samym Instytucie Zdrowia Hipokratesa w Bostonie.
Ann Wigmore pije sok z trawy pszenicznej codziennie już od ponad trzydziestu lat. Ma 75 lat1 i stanowi uosobienie zdrowia i wital-ności. To niezwykle aktywna osoba - prowadzi wykłady, podróżuje i pisze - często właśnie o stosowanym przez siebie produkcie. Jak mówi w niniejszej książce, świeży sok z trawy pszenicznej jest idealnym produktem dla wszystkich osób, które pragną zapobiegać chorobom i poprawić swoje zdrowie.
Podczas gdy sok z trawy pszenicznej coraz bardziej zyskuje na popularności, wielu ludziom brak świadomości jego właściwej roli w zdrowym stylu życia. Trawa pszeniczna - na zdrowie! to najbardziej kompletny i miarodajny przewodnik, mówiący o tym, jak należy stosować omawiany produkt, by uzyskać dzięki niemu maksymalne korzyści. Świeży sok z młodych roślin pszenicznych to „kopalnia" naturalnych witamin, minerałów, chlorofilu, enzymów i energii życiowej. Z niniejszej książki czytelnicy dowiedzą się, w jaki sposób sok z trawy pszenicznej pomaga w odżywianiu komórek organizmu i oczyszczaniu ich z substancji toksycznych. To być może najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy sposób na zdrowe uzupełnienie diety innymi składnikami odżywczymi.
Podczas ostatnich szesnastu lat miałem zaszczyt zarządzania kilkoma popularnymi ośrodkami zdrowia o założeniach holistycznych w Stanach Zjednoczonych i w Europie. Jako dyrektor zarządzający Instytutu Zdrowia Hipokratesa wielokrotnie byłem świadkiem ustępowania symptomów danej choroby. Przyczynę tego upatruję w niesamowitej zdolności regeneracyjnej soku z trawy pszenicznej i tak zwanych żywych produktów (surowych kiełków, zieleniny, warzyw, owoców, orzechów i nasion, które wchodzą w skład programu dietetycznego i zdrowotnego).
Dzięki zachęcie byłego premiera Indii, Morajiego Desai, oraz wsparcia wybitnych lekarzy, takich jak dr n. med. G. Datey, Ann kilka lat temu udała się do Indii i tam założyła kilka ośrodków, w których podawała trawę pszeniczną i surowe produkty setkom chorych i niedożywionych mężczyzn, kobiet i dzieci. Opublikowała mnóstwo artykułów, w których opisywała, jak wiele z tamtych osób odzyskało dzięki jej działaniom zdrowie.
W Stanach Zjednoczonych skuteczność trawy pszenicznej i surowych produktów w profilaktyce leczniczej propagował dr Arthur Robinson - dyrektor Instytutu Nauki i Medycyny w stanie Oregon [ang. Oregon Institute of Science and Medicine]. W 1978 roku dr Robinson ukończył w Instytucie Linus Pauling [ang. Linus Pauling Institute] projekt badawczy, który polegał na podawaniu trawy pszenicznej i surowych produktów myszom cierpiącym na raka płaskokomórko-wego. Oto, jak opisał to sam dr Robinson: „Wyniki były niesamowite. Same surowe produkty [włącznie z trawą pszeniczną] spowodowały zmniejszenie zachorowalności na nowotwory i złagodzenie zmian rakowych o mniej więcej 75 procent. To, jak dotąd, najlepszy wynik ze wszystkich dotychczas przeprowadzonych programów żywieniowych". Obecnie dr Robinson przeprowadza projekt badawczy, w którym biorą udział również kuracjusze Instytutu Zdrowia Hipokratesa.
W ciągu wielu lat kuracjusze tego instytutu wielokrotnie prosili, by Ann napisała treściwą książkę traktującą o soku z trawy pszenicznej. Z wielką radością obwieszczam, że warto było czekać na dzieło, jakim jest książka Trawa pszeniczna - na zdrowie! Znajdują się w niej praktyczne informacje dotyczące uprawy i stosowania trawy pszenicznej, a ponadto podsumowanie najbardziej interesujących badań prowadzonych nad sokiem z tej rośliny. Jestem pewien, że czytelnikom spodoba się ta książka tak samo jak i mnie i jestem również przekonany, że pierwsza szklanka orzeźwiającego soku okaże się pierwszym krokiem ku bardziej satysfakcjonującemu i zdrowemu stylowi życia.
Brian Clement
listopad 1984 r., Boston, Massachusetts
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Ann Wigmore
-
Tytuł oryginału:
The Wheatgrass Book: How to Grow and Use Wheatgrass to Maximize Your Health and Vitality
-
Liczba stron:
138
-
Wymiary:
140x170
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-62103-37-9
-
Tłumacz:
Beata Piecychana
-
Rok wydania:
2013