Wprowadzenie do książki
Ziemniaki Kuchnia Smakosza
.. .mawiał w XVIII wieku władca Prus Fryderyk II -i doskonale wiedział, jak zachęcić swoich poddanych do nowej smacznej bulwy: mianowicie sam często jadał ziemniaki w miejscach publicznych. Miał rację, ponieważ są one pożywne, a przy tym nie tuczą, ich cena jest przystępna i można je przyrządzić na mnóstwo sposobów.
Chcielibyśmy zaprezentować Ci różnorodne możliwości przyrządzania potraw z ziemniaków. Nasze przepisy - wzbogacone o wiele pożytecznych wskazówek -wniosą powiew świeżości do Twojej kuchni. Tutaj nie ma miejsca na nudę. Gotowane, przyrządzone na parze, pieczone, w całości, w talarkach, przetworzone na ciasto, jako danie główne, przystawka czy jako przekąska między posiłkami, na słono, słodko, ostro czy w formie łagodnego dodatku - znajdziesz tu przepisy na wiele rozmaitych potraw — od dań podstawowych po finezyjne kompozycje.
Bardzo ważne jest, aby zapoznać się z właściwościami tego warzywa. Jak wygląda dobry ziemniak? Jak pachnie? Jaki jest w dotyku? Ocena jakości zależy od tego, w jaki sposób chcesz przyrządzić ziemniaka, którego właśnie trzymasz w rękach.
Niektóre nasze przepisy mogą się wydać bardzo tradycyjne, niczym z babcinej kuchni. Inne są nowoczesne i czerpią ze źródeł kuchni międzynarodowej. Oba rodzaje przepisów łączy zastosowanie tego prostego, ale jednak dziwnego „jabłka ziemi” w całej gamie potraw — od podstawowych posiłków po prawdziwe uczty.
Ponadto chcemy zachęcić Cię do eksperymentowania: wypróbuj niebieskie, czerwone lub fioletowe kartofle, jeśli tylko wpadną Ci w ręce. Zapomnij o standardowych artykułach z supermarketu i idź na targ, aby tam nabyć ciekawe odmiany ziemniaków bezpośrednio od rolnika.
W obliczu takiego bezmiaru pomysłów z pewnością nie będziesz chciał pożegnać się z ziemniakami.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Matthias F. Mangold
-
Tytuł oryginału:
Schätze vom Feld Kartoffeln
-
Liczba stron:
142
-
Wymiary:
195x220
-
Oprawa:
Miękka kartonowa
-
ISBN:
978-83-86380-018-5
-
Tłumacz:
Sylwia Puszczewicz
-
Rok wydania:
2011