Alergie pokarmowe
Wczytuję dane...
KOD: 83-200-3045-5
Autor: Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: PZWL

Fragment książki Alergie Pokarmowe

   Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Objawy te zawsze przyjmują tę samą postać i zawsze występują po spożyciu tego pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.
Alergia pokarmowa ujawnia się najczęściej u niemowląt i małych dzieci. Nierzadko jest pierwszym objawem skłonności organizmu również do innych chorób alergicznych. Należy zaznaczyć, że alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku. Układ immunologiczny przewodu pokarmowego człowieka we wczesnym okresie jego życia cechuje jednak większa podatność na nieprawidłowe reakcje.
   Alergia pokarmowa jest jedną z form niepożądanych reakcji pojawiających się po spożyciu pokarmów. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI, Euro-pean Academy of Allergology and Clinical Immunology) w 1995 roku podzieliła te niepożądane reakcje na toksyczne i nietoksyczne. Pierwsze dają o sobie znać wtedy, gdy objawy kliniczne występujące po spożyciu pokarmu można nie tylko przewidzieć, ale i gdy ich nasilenie jest wprost proporcjonalne do ilości spożytego pokarmu (zatrucie pokarmowe).

Wśród reakcji nietoksycznych wyróżnia się:

• alergię pokarmową, w której objawy kliniczne są spowodowane przez patogenetyczne mechanizmy immunologiczne (reakcja alergiczna jest uzależniona od obecnych w organizmie swoistych przeciwciał lub uczulonych limfocytów);
• nietolerancję pokarmową związaną z mechanizmami nie-immunologicznymi, do których należą wrodzone lub nabyte zaburzenia enzymatyczne w jelicie cienkim (np. niska aktywność enzymów wydzielanych w jelicie cienkim powoduje, że nie strawione tam cukry ulegają fermentacji w jelicie grubym, wskutek czego dochodzi do wzdęć, bólów brzucha, a nawet biegunek).

CZĘSTOŚĆ WYSTĘPOWANIA

   Częstość występowania alergii pokarmowej w całej populacji wynosi ok. 1-3%, wśród dzieci zaś ok. 6-8%. W Niemczech alergia pokarmowa stanowi około 17% wszystkich przypadków alergii. To trzecia co do częstości występowania alergia po alergiach na pyłki roślinne (49%) i roztocze znajdujące się w kurzu domowym (19%).
    Obecnie obserwuje się tendencję wzrostu zachorowań na alergię pokarmową w wielu krajach na świecie. Zjawisko to spowodowane jest różnymi czynnikami. Do najważniejszych zalicza się zwiększenie spożycia niektórych produktów spożywczych (np. egzotycznych owoców i warzyw) oraz częstsze wykorzystywanie podczas przygotowywania posiłków gotowych produktów i półproduktów (m.in. przemysłowo przetworzonej żywności). Przyczyną tego zjawiska może być także większy niż dawniej kontakt z różnego rodzaju chemikaliami. Należy podkreślić, że wystąpienie klinicznych objawów alergii pokarmowej ma też niekiedy związek ze sposobem przygotowywania produktu spożywczego. Na przykład mleko gotowane może nie wywoływać objawów alergii u osób, u których objawy te pojawiają się po wypiciu mleka surowego.

Do najważniejszych czynników środowiskowych ryzyka rozwoju alergii należą:

• ekspozycja na alergeny pokarmowe (szkodliwe nawyki żywieniowe, karmienie niemowlaków sztucznymi mieszankami mlecznymi, wczesne wprowadzanie do pożywienia niemowlaków stałych produktów, niewłaściwy sposób odżywiania się kobiet w ciąży i podczas laktacji);
• siła alergenowa białek pokarmowych, m.in. glikoprotein, białek mleka krowiego, jaj, soi, orzeszków ziemnych (czas ekspozycji alergenu na organizm, uczulenie po urodzeniu);
• wielkość ekspozycji na alergen (indywidualna predyspozycja do choroby, wchłanianie alergenów wielocząsteczkowych - zwiększone u wcześniaków i noworodków w wyniku procesów zapalnych jelit, różne szkodliwe czynniki środowiskowe, np. bierne palenie, alergeny wziewne, zakażenia przewodu pokarmowego);
• nieświadome narażanie na alergeny (dokarmianie niemowlaków mieszanką mleczną, dodawanie do pokarmów produktów alergennych, np. jaj, soi, orzechów);
• brak karmienia piersią (nieobecność pokarmu naturalnego).

   Alergia pokarmowa może być wywołana prawie przez każdy produkt spożywczy, co wynika z faktu, że bardzo duża grupa składników żywności, choćby jaja kurze, mleko krowie, ser, czekolada, orzechy, ryby, owoce, zboża, przyprawy, surowe warzywa (p. tabela 1), oraz większość substancji dodawanych do żywności (np. środki konserwujące) ma właściwości alergizujące.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski

  • Liczba stron: 

    226

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    83-200-3045-5

  • Rok wydania: 

    2004

Polecamy