Analizując aktualne trendy w rozwoju nauki o żywieniu człowieka można zaobserwować tendencję do zmian w sposobie odżywiania się i metodach przyrządzania posiłków. Osiągnięcia w zakresie biochemii, medycyny i nauki o prawidłowym żywieniu są wykorzystywane do modyfikacji stereotypów żywieniowych, nie tylko w chorobach układu krążenia. Mają również znaczenie profilaktyczne i dotyczą także ludzi zdrowych.
Największym zagrożeniem cywilizacji są choroby układu krążenia. Śmiertelność z powodu tych chorób jest w Polsce bardzo wysoka. Ponad 50% ludzi umiera przedwcześnie na skutek chorób serca. Około 5 milionów Polaków cierpi na nadciśnienie, a u 3 milionów rozwija się choroba wieńcowa. Co roku notuje się ponad 100 tysięcy zawałów, z których co piąty kończy się śmiercią.
Metody żywienia w naszym kraju pozostawiają wiele do życzenia. Popełnia się wiele błędów, które są wynikiem wadliwych przyzwyczajeń, złych tradycji, a przede wszystkim braku wiedzy w tej dziedzinie.
Rozwój miażdżycy w krajach gospodarczo rozwiniętych zależy od wielu czynników. Najważniejszym z nich jest wadliwy model żywienia. Nadmierne spożycie tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, cukru i słodyczy, przy jednocześnie niskim spożyciu skrobi i błonnika, jak również ograniczenie w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin antyoksydacyjnych stwarzają ogromne ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają nie tylko miażdżycy, ale i zakrzepicy krwi. Zwiększa się ryzyko zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Mała ilość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego wpływa na patologiczny wzrost ilości lipidów we krwi.
Postępowanie zgodne ze zdrowym stylem życia, realizowanie zasad prawidłowego żywienia mogą zmniejszyć stopień ryzyka chorób układu krążenia i przyczynić się do podniesienia stanu zdrowotności ludności w naszym kraju. W tym właśnie celu została napisana ta książka. Może ona być pomocna w planowaniu diety, zwłaszcza że przedstawiony w niej nowoczesny sposób przyrządzania, potraw ma decydujące znaczenie w profilaktyce cholesterolowej. Załączone tu przepisy potraw zostały sprawdzone w codziennej praktyce.
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Spis treści
Żywienie w chorobach serca
Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Witaminy
Składniki mineralne
Równowaga kwasowo-zasadowa
Woda
Zdrowotna ocena jakości produktów spożywczych
Profilaktyka i leczenie dietetyczne w niektórych chorobach układu krążenia
Żywienie w miażdżycy
Żywienie w okresie po zawale mięśnia sercowego
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Ważniejsze produkty spożywcze zapobiegające chorobom układu krążenia
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Zasady racjonalnego żywienia
Przykłady tygodniowych jadłospisów
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i ryb
Potrawy z mięsa cielęcego
Potrawy z mięsa wołowego
Potrawy z drobiu
Potrawy z ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Potrawy z ziemniaków
Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy do potraw słodkich
Desery i wypieki domowe
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
-
Liczba stron:
224
-
Wymiary:
205x145
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
83-200-2736-5
-
Rok wydania:
2002