Wczytuję dane...
KOD: 978-83-200-4965-7
Autor: Hanna Kunachowicz
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: PZWL

Wprowadzenie do książki

Dieta bezglutenowa co wybrać?

  Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej.

  Dla osób chorych na celiakię zbilansowana dieta bezglutenowa jest jedyną i podstawową formą leczenia, dlatego powinna być stosowana przez całe życie. Wybór produktów, bezpiecznych do spożycia w tej chorobie ma podstawowe znaczenie zdrowotne.

  Niniejsza publikacja jest wynikiem współpracy lekarzy i żywieniowców w całościowej opiece nad pacjentem. W książce omówiono przyczyny celiakii, jej diagnostykę, zasady żywienia chorych na diecie bezglutenowej oraz charakterystykę produktów bezglutenowych.
   Część tabelaryczna zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wybrane składniki mineralne i witaminy) w produktach i potrawach nie zawierających glutenu, wyrażone w 100g produktu jadalnego i w 100g potrawy gotowej do spożycia. Książka Dieta bezglutenowa co wybrać jest nieocenioną pomocą dla chorych w planowaniu i ocenie wartości odżywczej diet bezglutenowych, a także w odpowiednim doborze produktów, tak aby urozmaicona i zbilansowana dieta, uwzględniająca zwyczaje żywieniowe chorych, mogła być przez nich zaakceptowana i przestrzegana.

   Celiakia należy do najczęstszych (ok. 1:200 badanych) genetycznie uwarunkowanych chorób przewodu pokarmowego, występujących nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych. Jest przedmiotem badań klinicznych od wielu lat. Już Samuel Gee w 1888 roku opisał zespół kliniczny celiakii, ale dopiero Dicke w 1950 roku wykazał rolę, jaką gluten odgrywa w tej chorobie.
  Badania lat osiemdziesiątych ujawniają, że w patogenezie uszkodzenia błony śluzowej jelita przez gluten uruchomione zostają mechanizmy autoagresji oraz różnorodnych objawów, także spoza przewodu pokarmowego. Celiakia była zawsze modelową chorobą do badań nad patogenezą biegunek przewlekłych u dzieci. W Polsce każdy z gastroenterologów dziecięcych rozpoczynał swoją drogę zawodową od kontaktu z pacjentem z celiakią.
  W ciągu ostatnich trzydziestu lat w Polsce wiele się zmieniło w badaniach poznawczych nad celiakią, a przede wszystkim w opiece nad dzieckiem z tą chorobą.

  1. Wiele ośrodków aktywnie uczestniczyło w optymalizacji metod diagnostyki i monitorowania leczenia, co doprowadziło do ograniczenia częstości wykonywania biopsji jelita na korzyść nieinwazyjnych testów serologicznych. Zespół, pracujący pod kierunkiem Profesora Tadeusza Chorzelskiego i Profesora Tadeusza Zalewskiego, odkrył przeciwciała przeciw endomysium (EmA), co przyczyniło się do zastosowania immunologicznego testu swoistego dla celiakii, uznanego na całym świecie.
  2. Przeprowadzono badania epidemiologiczne. Znamy częstość występowania celiakii w większości regionów Polski i jej zmienność w czasie w zależności od zwyczajów żywieniowych, zwiększenia częstości karmienia piersią i późnego, powyżej 9 miesiąca życia, wprowadzenia glutenu do diety niemowlęcia. Mamy świadomość zmniejszania się liczby postaci klasycznych, a wzrostu częstości występowania postaci skąpoobjawowych, późno ujawniających się - nawet u dorosłych, czy wręcz tzw. celiakii „potencjalnej".

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Hanna Kunachowicz

  • Liczba stron: 

    184

  • Wymiary: 

    195x290

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-200-4965-7

  • Rok wydania: 

    2015

Napisz opinię
2015-06-15 21:11:43 - jaguś

mam problem z glutenem od niedawna, ta książka wpadła mi w oko bo się różni od innych w księgarniach, mam zaufanie do PZWL i do tego, że prócz przepisów są tam przydatne informacje o składnikach itd.

Zalety

Jakość wydania
Wartość merytoryczna
Fabuła

Wady

Cena
Polecamy