Wprowadzenie do książki
Dietetyka Żywienie Zdrowego I Chorego Człowieka
Książka Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka napisana przez dyplomowane dietetyczki Helenę Ciborowską i Annę Rudnicką w nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia człowieka. Szczegółowo przedstawiono w niej nie tylko różne rodzaje diet i sposoby ich zastosowania, ale także żywienie w wielu jednostkach chorobowych. Przejrzyste omówienie zagadnień oraz zawarte w książce informacje o nowościach na rynku farmakologicznym sprawiają, że z pewnością będzie cennym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych problematyką żywienia.
Jest to trzecie, zaktualizowane wydanie uznanego podręcznika z dziedziny dietetyki.
Obecna edycja zawiera:
- Aktualną wiedzę z zakresu żywienia w różnych grupach ludności i w różnych schorzeniach
- Nowo opracowane wartości odżywcze produktów żywnościowych
- Zalecane normy spożycia białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, makro- i mikropierwiastków oraz wielkości zapotrzebowania energetycznego dla rozmaitych grup ludności w stanach zdrowia i choroby
- Rozdziały dotyczące: żywienia sportowców i ludzi pracujących w warunkach zwiększonego wysiłku fizycznego oraz żywności funkcjonalnej i modyfikowanej genetycznie
- Nowe diety stosowane w leczeniu zywieniowym
- Żywienie w przypadku różnych stanów patologicznych, np. w zatruciach pokarmowych, chorobach nowotworowych, neurologicznych
- Aktualne zalecenia dotyczące żywienia niemowląt i dzieci
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, Artur Ciborowski
-
Liczba stron:
720
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-200-4257-3
-
Rok wydania:
2022