Pomidory Kuchnia Smakosza
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-86380-006-2
Autor: Cornelia Schinharl
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: mak

Wprowadzenie do książki

Pomidory Kuchnia smakosza

   Ojczyzną pomidorów są położone w północnych Andach kraje: Boliwia, Ekwador i Peru - w których już od bardzo dawna cieszą się uznaniem i są nazywane xitomatl. W Europie ten owoc rośliny z rodziny psiankowatych dokonał przełomu we    Włoszech, gdzie z ogrodowej rośliny dekoracyjnej w końcu stał się cenionym warzywem. Podobno w XVII wieku ugotowano tam pierwszy sos pomidorowy. Ale nawet we Włoszech - których kuchnia nie mogłaby dzisiaj istnieć bez pomidorów - musiało upłynąć sporo czasu, zanim w wielkim stylu zaczęto przyrządzać z nich potrawy. Stało się to na początku XIX wieku, natomiast pod naszą szerokością geograficzną dopiero po pierwszej wojnie światowej pomidory częściej zaczęły się pojawiać na stołach w postaci sałatki lub zupy.
   Zwycięski pochód pomidorów z pewnością jeszcze długo się nie skończy. Na nasz rynek trafia coraz więcej nowych odmian - oprócz czerwonych możemy kupować pomidory zielone, żółte, a nawet czarne.

CO W NICH TKWI

   Pomidor ma wiele do zaoferowania nie tylko pod względem kulinarnym. Warzywo to jest też bardzo zdrowe. W soczystej jagodzie kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych, choćby takich jak witamina C, beta karoten, kwas foliowy, witamina B7 (bio-tyna) oraz potas.
   Dietetycy cenią przede wszystkim czerwony barwnik, występujący w tych pysznych owocach.
  Likopen - tak zwana roślinna substancja wtórna -chroni przed miażdżycą, zawałem serca, udarem i zakrzepicą. Związek ten jest wyjątkowo dobrze przyswajany przez nasz organizm, gdy pomidory zostały poddane obróbce cieplnej, czyli są ugotowane. Oprócz tego pomidory gruntowe zawierają o wiele więcej liko-penu niż pomidory szklarniowe.
   W przeciwieństwie do likopenu witamina C i beta karoten nie są tak odporne na działanie wysokiej temperatury. Dlatego pomidory najlepiej jeść raz na surowo, a raz gotowane. I jeszcze jedno: wiele składników odżywczych znajduje się w skórce, względnie tuż pod nią. Jedzmy więc te soczyste owoce jak najczęściej ze skórką!

OKRĄGŁA SPRAWA

   Oczywiste jest, że w tej książce chodzi przede wszystkim o przyjemność jedzenia. Lecz przy okazji dowiesz się także, które odmiany najlepiej nadają się do danych potraw, jak z pomidorów ściąga się skórkę i usuwa nasiona, w jaki sposób najlepiej je kroić i jak otrzymywać z nich sok. Szczęśliwym posiadaczom własnego ogrodu czy działki dostarczamy mnóstwo pomysłów na przetworzenie nadmiaru pomidorów. Zaś ci, którzy w uprawie pomidorów stawiają pierwsze kroki, dowiedzą się, gdzie można kupić piękną rozsadę i jak ją potem pielęgnować.
   Jednak najważniejszą rzeczą jest to, żeby pomidory po prostu jeść jak najczęściej!

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Cornelia Schinharl

  • Tytuł oryginału: 

    Tomaten: Schätze aus dem Garten

  • Liczba stron: 

    142

  • Wymiary: 

    190x220

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-86380-006-2

  • Tłumacz: 

    Anna Ferdek

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...