Wprowadzenie do książki
Zdrowie masz we krwi
Z racji wykształcenia dietetycznego oraz jako osoba na co dzień zajmująca się zawodowo zbiorowym żywieniem ludzi nieraz słyszałam i czytałam o diecie zgodnej z grupą krwi. Temat ten jednak traktowałam jako kolejną ekstremalną i krótkotrwałą modę, która nie ma szans na dłuższe funkcjonowanie na rodzimym rynku.
Równocześnie borykałam się z własnymi problemami zdrowotnymi: nierozpoznana alergia pokarmowa, nadwaga, uczucie zmęczenia, zgaga po każdym posiłku. Mojemu mężowi przeszkadzały nadmierne kilogramy. Zycie więc w pewien sposób wymogło na mnie konieczność wprowadzenia zmian.
Wtedy zachorował nasz przyjaciel. Po operacji trzustki nie dawano mu szans na przeżycie. Od znajomej salowej usłyszałam wówczas: „Oni wszyscy umierają w trzeciej dobie”.
Przypomniałam sobie wtedy z wykładów z dietetyki dietę pooperacyjną: w pierwszej dobie woda, w drugiej słaba herbata, a w trzeciej kleik ryżowy na mleku. I tu pojawiło się moje odkrycie — to mleko było sprawcą! Przecież... „To, co jest żywnością dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego”.
Organizm bardzo osłabiony po operacji nie był w stanie poradzić sobie z tym produktem.
Udało mi się nakłonić rodzinę do przypilnowania, żeby chory nie wypił kleiku.
Przeżył i do dziś miewa się świetnie.
Zapytana przez niego, jaką dietę mu polecam, nie miałam żadnych wątpliwości, że najlepszym wyjściem dla niego jest żywienie zgodne z jego grupą krwi.
Przeczytałam wtedy wszystkie dostępne książki dra D’Adamo. Zaczęłam na sobie stosować zawarte tam zasady. Pomocna w tym okazała się również strona www.grupakrwi.pl autorstwa Pani Doroty Augustyniak-Madejskiej, która w bardzo przystępnej formie promuje zasady odżywiania zgodnego z grupą krwi.
Moja rodzina (w szczególności ja z mężem) jest pod wrażeniem samopoczucia, jakie towarzyszy odżywianiu zgodnemu z własną grupą krwi. Dolegliwości (uporczywa zgaga, alergia) zniknęły. Mąż jest lżejszy o 15 kg. Styl odżywiania zgodnego z grupą krwi stosujemy do dziś i z doskonałymi efektami promujemy wśród znajomych.
Jako gastronom postanowiłam propagować tę ideę w nowo otwartej restauracji, gdzie karta menu będzie przystosowana do różnych grup krwi.
Każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie. Planuję również potrawy kuchni makrobiotycznej, chleb koniecznie z orkiszu. A i dla „grzeszników” też coś się znajdzie.
Dzisiaj z pełną świadomością mogę powiedzieć, że odżywianie zgodne z grupą krwi pozwala w pełni korzystać z tego, co życie ma nam najlepszego do zaoferowania: jasność myślenia, zdrowie fizyczne, poczucie pełni istnienia tu i teraz w najlepszej z możliwych jakości.
Gorąco polecam!
Bożena Biernot
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Dorota Augustyniak-Madejska
-
Liczba stron:
240
-
Wymiary:
240
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-246-2934-3
-
Rok wydania:
2013