Wprowadzenie do książki
Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy
Książka Zamień chemię na jedzenie składa się z kilkunastu rozdziałów, a większą część ich zawartości stanowią przepisy - na dania obiadowe, napoje, słodycze, a także smarowidła do chleba. Przepisy zostały pogrupowane tematycznie w taki sposób, by można było je traktować jako gotową pomoc w konkretnych sytuacjach. W rozdziale „Co do szkoły?” znajdują się propozycje drugich śniadań, które mogą być alternatywą dla zwykłej kanapki bądź jej uzupełnieniem. Rozdział „Co do pracy?” zawiera pomysły na proste, szybkie i zdrowe posiłki, które możemy zabrać ze sobą. W innych rozdziałach podane są przepisy na zdrowe dania typu fast food czy takie, które można wykorzystać, organizując przyjęcie dla dzieci. Sporą część przepisów tworzą słodycze i desery. Po przeanalizowaniu etykiet słodyczy dostępnych w sprzedaży doszłam bowiem do wniosku, że z czystym sumieniem można kupić jedynie gorzką czekoladę. Pozostałe produkty z tego działu zawierają substancje chemiczne, które z jedzeniem jako takim, a słodyczami w szczególności, mają niewiele wspólnego. Dlatego właśnie niemało czasu w mojej aktywności kulinarnej oraz miejsca w tej książce poświęcam słodkościom domowej roboty.
Książka Zamień chemię na jedzenie ma również cechy poradnika. Niektóre składniki potraw opatrzono specjalnym komentarzem, który zawiera sugestie dotyczące zakupu np. jajek z hodowli ekologicznej bądź od kur z wolnego wybiegu. Przy innych składnikach natomiast podano dodatkową informację 0 tym, jakich składowych nie powinny posiadać, np. dobrze jest kupować rodzynki bez dodatku dwutlenku siarki, czyli E 220. Te i inne informacje mają nam pomóc robić mądre, przemyślane zakupy.
Na końcu książki znajduje się podział przepisów na bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, dla aktywnych oraz takie, które można zabrać ze sobą w podróż czy na piknik. W książce umieszczone zostały także opinie czytelników na temat poradnika Zamień chemię najedzenie.
Stopień trudności przepisów zamieszczonych w książce waha się od łatwego do średnio trudnego. Być może niektórym będą się one wydawać nawet zbyt proste. Wychodzę jednak z założenia, że życie (także w kuchni) trzeba sobie upraszczać, a nie utrudniać.
W książce starałam się urozmaicić swoje receptury. Znalazły się tu więc przepisy tradycyjne, jak np. na kompot czy mazurek kajmakowy, ale także propozycje modnych i równocześnie zdrowych potraw, jak przepis na hummus. Przepisy bardzo proste, jednoskładnikowe (np. na błyskawiczne powidła śliwkowe) stoją obok bardziej wyszukanych (jak na creme brulee). W rozdziale „Co do chleba?” umieściłam przepis na krem orzechowo-czekoladowy, który może być zdrową alternatywą dla swojego bardzo popularnego odpowiednika ze sklepu. Nie zapomniałam o specjałach regionalnych, jak np. piróg biłgorajski czy proziaki znane i cenione na terenie południowo-wschodniej Polski.
Przepisy różnią się proweniencją. Jedne wymyślałam sama, inne pochodzą od mojej mamy oraz mamy mojego męża, od mojej cioci i koleżanek. Niektóre zaś pomysły czerpałam z blogów o tematyce kulinarnej.
Część potraw, które tu opisuję, mogą przyrządzić już nawet małe dzieciaki. Ponieważ sama często gotuję z dziećmi, wiem, że przygotowywanie posiłków razem z pociechami to ciekawy sposób na wspólne spędzenie czasu, poza tym to szansa na przekazanie im konkretnych informacji o zdrowym odżywianiu. Własnoręcznie przyrządzona potrawa to dla nich bez wątpienia krok ku samodzielności i wzmocnienie wiary we własne umiejętności. Jest to także świetna okazja do ćwiczeń grafomotorycznych. Wychowawczyni jednej z moich córek na zebraniu z rodzicami podjęła kwestię używania przez dzieci noży podczas robienia sałatki na lekcji. W odróżnieniu od niektórych rodziców, którzy byli przerażeni tym, że dzieci biorą do szkoły nóż, wychowawczyni była wstrząśnięta faktem, iż dzieci w drugiej klasie szkoły podstawowej nie potrafią się nim posługiwać.
Podstawowe kryterium, jakie przyjęłam, pisząc tę książkę, było takie, by przepisy w niej zamieszczone umożliwiały przygotowanie posiłków zdrowych, smacznych i nieskomplikowanych, a więc w oparciu o możliwie małą liczbę składników.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Julita Bator
-
Liczba stron:
208
-
Wymiary:
140x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-240-3220-4
-
Rok wydania:
2014