Wprowadzenie do książki
Kuchnia bez mleka
W tej książce zgromadziłam przepisy charakterystyczne dla wybranych regionów świata, kultur czy społeczności oraz stosowane w dietach alternatywnych: Niektóre sprawdzą się w diecie bezglutenowej, inne w diecie bezmlecznej, bezsojowej lub wegańskiej. Lubię świadomie decydować o tym, co jem. Oczywiście od czasu do czasu z przyjemnością skosztuję wegańskiego sernika (strona 169), nie potrafię też oprzeć się tarcie cytrynowej (strona 162). Uważam, że większość chorób prześladujących obecnie zachodnie społeczeństwo można wyeliminować dzięki wprowadzeniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Badania naukowe dowodzą słuszności tego poglądu, dlatego w pierwszych rozdziałach, książki przedstawiam w skrócie ich wyniki.
Zależało mi na tym, by pozytywnie zaskoczyć czytelników i zapraszanych przez nich gości. Chciałam pokazać potencj ał ukryty w garści migdałów i podzielić Się satysfakcją z rozłupania kokosa. Pragnęłam przekazać to, co sama wyniosłam z mojej kulinarnej przygody - że nieprzetworzone produkty są pożywne, pyszne, dają wiele przyjemności w kuchni i nigdy nie tracą piękna.
Życzę wszystkim dużo zdrowia i smacznego!
Ashley Adams pracowała w wielu segmentach rynku związanych z kuchnią bezmleczną, między innymi prowadziła kurs wegańskiego gotowania, opracowywała przepisy wegańskie i bezmleczne dla restauracji oraz pisała artykuły kulinarne dla Dairyfreecooking.about.com. W sieci znajduje się ponad tysiąc przepisów jej autorstwa. Obecnie publikuje teksty na temat żywności, zdrowia i dobrego samopoczucia. Mieszka, gotuje, fotografuje i pisze w Anchorage na Alasce. Ma męża Briana i syna Elliotta.
Szczegóły
-
Autor:
Ashley Adams
-
Tytuł oryginału:
The Dairy-Free Kitchen: 100 Recipes for all the Creamy Foods You Love--Without Lactose, Casein, or Dairy
-
Objętość:
192
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
190x240
-
ISBN:
978-83-280-1250-9
-
Tłumacz:
Magdalena Jatowska, Katarzyna Skawran
-
Rok wydania:
2014