Afrodyzjaki W Kuchni
Wczytuję dane...
KOD: 83-7163-458-7
Autor: Pino Correnti
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
'

Wprowadzenie do książki

Afrodyzjaki w kuchni

5 tysięcy lat tradycji - 250 przepisów z całego świata

  Prezentacja dzieła o afrodyzjakach w kuchni stanowi poważne ryzyko, gdyż nie jest to pierwsze tego rodzaju przedsięwzięcie. Wprost przeciwnie! Poprzedzały je niezliczone, mniej lub bardziej doskonałe prace, publikowane we wszystkich epokach i pod wszystkimi szerokościami geograficznymi. Erotyczna sztuka kulinarna jest zresztą o wiele starsza niż sam druk, o czym świadczą liczne manuskrypty i sekretne przepisy przekazywane drogą ustną.
   Przedsięwzięcie wprawdzie ryzykowne, lecz autor podejmuje je w przekonaniu, że te miłosne przepisy reprezentują spuściznę interesującą w najwyższym stopniu obie połowy ludzkości. Wydaje się bowiem koniecznym i sprawiedliwym, aby nieszczęśni Adamowie i Ewy, którymi jesteśmy, przeciążeni współczesnym trybem życia, doznawali rozkoszy podniebienia, i by one dodawały im sił i wskrzesiły radość życia. Tęsknota za utraconym rajem uczyniła z nas lubieżników, a lubieżność, o czym zbyt często zapominamy, ma swój początek na talerzu. Jesteśmy jak najdalsi od zgubnych skrajnych poglądów głoszonych przez markiza de Sade lub Bataille''a: jedynym wykroczeniem, o którym będzie tu mowa, jest przesadna niewybredność współczesnych obyczajów.
   Na dalszych stronach autor maluje rozległą panoramę rozkoszy stołu, przetykaną gdzieniegdzie anegdotami, by uczynić jej odkrywanie jeszcze przyjemniejszym. Książka Afrodyzjaki w kuchni zawiera 250 przepisów, ujętych z jak największą prostotą, by zachęcić czytelników obu płci do wypróbowania ich w wąskim gronie lub wręcz we dwoje, ponieważ autor nie chce nikogo nakłaniać do orgii. Opracowano je więc na ogół dla dwojga partnerów, niekiedy na cztery lub sześć osób. Prawdą jest bowiem, że sama Afrodyta chętnie dzieliła rozkosze kulinarne z przyjaciółmi. Autora nie interesują wywołujące fatalne skutki miłosne napoje i podejrzane proszki. Z pogardą pozostawia je adeptom czarnej magii, podobnie jak macicę perłową czy róg jednorożca, dzioby drapieżnych ptaków albo łuski jadowitych węży. Niech tego rodzaju praktykami zajmą się czarownicy, czarownice i szarlatani wszelkiej maści, guru, magowie i uzdrawia-cze, czerpiący korzyści z niejasnych praktyk okultystycznych.
  Autor natomiast opiera się na przeżyciach kochanków, znakomitych i zwyczajnych, którzy swoje dobre doświadczenia przypisują właśnie gastronomii.
   Na wszelki wypadek uprzedza jednak czytelnika, że dobroczynne skutki wybranych dań będą w ostatecznym rozrachunku zależały m.in. od zmęczenia partnerów. Być może okaże się, że ani ich one ziębią, ani grzeją. To jedyne ryzyko, jakie podejmują.
  Autor tej książki lubi występować w roli bojownika o dobrą kuchnię. Od lat z radością prowadzi „Fatamorganę", własną restaurację, która znajduje się w Katanii na Sycylii. Została ona pomyślana jako wesołe laboratorium łakomej witalności. Swoją książkę wydał w języku francuskim, oddając hołd ziemi, na której rozwinęła się najbogatsza tradycja kuchni miłosnej.
   Przedstawiając książkę Afrodyzjaki w kuchni czytelnikowi, wydawca i autor wyrażają nadzieję, że zostanie ona potraktowana jak opowieść, w której wszystko rozpoczyna się i kończy dobrze, jak rozrywka zachęcająca pary do kultywowania zadowalania wszystkich zmysłów i do spotęgowania odczuwanej rozkoszy.
   Czarna Wenus, którą spotykamy tu i ówdzie na stronach książki Afrodyzjaki w kuchni, przedstawia przepisy zebrane po to, aby rozbudzić uśpione w nas niekiedy instynkty w sposób najnaturalniejszy w świecie, bez odwoływania się do nauki lub magii.
  Zapraszamy do zajęcia miejsca u boku inspirujących syren, które czuwały nad komponowaniem tych wspaniałych specjałów. Niech każdy odkryje w przyjemnościach wspólnych wieczerzy tysiąc i jedno źródło cielesnych rozkoszy.

'

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Pino Correnti

  • Tytuł oryginału: 

    Cinq mille ans de cuisine aphrodisiaque

  • Liczba stron: 

    384

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    83-7163-458-7

  • Tłumacz: 

    Janina Aleksandrowicz

  • Rok wydania: 

    2005

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...