Wprowadzenie do książki
Cukrzyca typu 2 Leczenie odżywianiem
Jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę, wiesz już, że istnieje więcej niż jeden rodzaj tej choroby i że znacząco różnią się między sobą. Cukrzyca typu 2 jest najbardziej powszechna i na szczęście można nad nią zapanować w dużym stopniu za pomocą odpowiedniej diety.
Cukrzyca typu 2, wcześniej określana jako „dorosła” jednostka chorobowa, obecnie dotyczy niestety coraz częściej także dzieci i nastolatków. Dodatkowo coraz więcej osób ma tzw. stan przedcukrzycowy, czyli znajduje się w grupie zagrożonej rozwinięciem się tej choroby w przyszłości.
Trudności, jakich przysparza cukrzyca typu 2, to bardzo zindywidualizowany sposób leczenia, który może znacząco różnić się w zależności od konkretnego przypadku. Każdy plan leczenia będzie zależał od poziomów cukru we krwi i zaawansowania choroby. Celem w przypadku cukrzyków jest ustabilizowanie i utrzymanie stałego poziomu cukru, co wymaga indywidualnego planu żywieniowego, właściwych ćwiczeń i w niektórych przypadkach także leków oraz insuliny. Cukrzyca bywa skomplikowaną chorobą, ale oto dobra wiadomość:
- istnieje na nią sposób;
- cukrzycę typu 2 można leczyć.
Niniejsza książka dostarczy ci narzędzi pozwalających lepiej zrozumieć chorobę i sobie z nią radzić oraz osiągnąć ostateczny cel, czyli żyć z tą chorobą zdrowo i szczęśliwie. Substancje odżywcze dostarczane w codziennej diecie stanowią istotny aspekt w leczeniu cukrzycy typu 2, jednak w książce przedstawiam także inne ważne elementy codziennego życia, które pomogą ci w kontrolowaniu poziomu cukru, w tym wpływ wagi ciała, ćwiczeń i radzenia sobie ze stresem. Przypadek każdego pacjenta jest indywidualny, dlatego znajdziesz tutaj więcej niż jeden sposób na właściwe żywienie.
Ta książka powie ci, jak walczyć z cukrzycą typu 2 za pomocą diety.
Czym jest insulina?
Insulina to hormon produkowany przez komórki beta w trzustce i uwalniany do krwiobiegu. Jest bardzo ważna dla metabolizmu, czyli sposobu wykorzystania energii powstałej w wyniku trawienia pokarmów. Insulina pomaga komórkom absorbować glukozę i wykorzystywać ją lub gromadzić na przyszłość. U osoby zdrowej działanie insuliny utrzymuje poziom glukozy w normie.
Czym jest insulinooporność?
O insulinooporności mówimy wówczas, gdy organizm ma problemy z prawidłowym wykorzystaniem insuliny. Komórki mięśniowe, tłuszczowe i wątrobowe nie reagują właściwie na insulinę i z tego względu nie są w stanie absorbować glukozy z krwiobiegu, co prowadzi do wzmożonego zapotrzebowania na insulinę. Trzustka stara się nadążyć, jednak nie udaje jej się to, a ten fakt zwiększa ryzyko rozwinięcia się stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2. Choć insulinooporność nie jest główną przyczyną cukrzycy typu 2, często zwiększa jej ryzyko poprzez aktywowanie komórek beta w trzustce do wzmożonej produkcji insuliny. Większość ludzi nie ma pojęcia, że insulinooporność ich dotyczy, dopóki nie zdiagnozuje się u nich stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy typu 2. Jeśli pacjent jest świadomy, że cierpi na insulinooporność, często jest w stanie zapobiec cukrzycy lub opóźnić jej rozwój dzięki wprowadzeniu koniecznych zmian w diecie i stylu życia.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Kimberly A. Tessmer
-
Tytuł oryginału:
Your Nutrition Solution to Type 2 Diabetes: A Meal-Based Plan to Help Manage Diabetes
-
Liczba stron:
216
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-67069-99-1
-
Tłumacz:
Joanna Żywina
-
Rok wydania:
2022