Wprowadzenie do książki
Rodzinne i uroczyste obiady Siostry Marii
Wspólne zasiadanie do niedzielnego obiadu jest głęboko wpisane w tradycję polskiej gościnności i pozostaje niezastąpionym sposobem umacniania rodzinnych i przyjacielskich więzi. Spożywanie pysznych, pięknie podanych dań podkreśla uroczysty charakter takich spotkań.
Książka zawiera 19 inspirujących zestawów obiadowych. Każdy składa się z przystawki, zupy, drugiego dania, jarzynki lub surówki, ciasta lub deseru oraz bezalkoholowego ciepłego lub zimnego napoju. Wśród proponowanych dań są potrawy z mięsem, rybą oraz wegetariańskie, bardzo duży wybór dań z warzyw i owoców, kluski, puree i ziemniaki, zapiekanki i tarty, zupy czyste, zabielane i kremy. Osoby hołdujące tradycji będą się cieszyć staropolskim bigosem, flakami i pieczoną gęsią, poszukujący nowinek - bruschettą czy czipsami z batatów. Zapracowani znajdą potrawy do wykonania dosłownie w kilka minut, a czerpiący przyjemność z gotowania takie, na których przygotowanie potrzeba zdecydowanie więcej czasu. Łasuchy będą się rozkoszować dużym wyborem ciast i ciastek, a zwolennicy bardziej ascetycznego podejścia do odżywiania - prostymi, lecz wytwornymi napojami.
Wszystkie potrawy dadzą się bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów.
A zatem smacznego i szczęść Boże!
s. Maria Goretti
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Maria Goretti
-
Liczba stron:
284
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65222-94-7
-
Rok wydania:
2016