Wprowadzenie do książki
Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej
Nie istnieje oficjalna lista kategoryzująca produkty jako superfoods, nie ma również żadnych wytycznych, które pozwalałyby na takie grupowanie, Trudno zatem stwierdzić, które produkty powinny zasłużyć na miano tych najlepszych i znaleźć się na takiej liście. Jednak jedno jest pewne - produkty określane mianem superżywności spożywane systematycznie i połączone z aktywnym trybem życia będą wywierały pozytywny, prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Większość produktów powszechnie uznawanych na superfoods zawiera przeciwutleniacze, dzięki którym zyskują korzystne właściwości. Prozdrowotny wpływ tych produktów może się wiązać z właściwościami przeciwzapalnymi danego produktu, działaniem regulującym metabolizm, obniżającym stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto produkty z listy superżywności mogą wykazywać właściwości ochronne przeciwko chorobom serca, przeciwnowotworowe, oczyszczające z toksyn oraz wspomagające układ pokarmowy.
Należy jednak pamiętać, że superprodukty żywnościowe mogą wykazywać korzystny wpływ na organizm spożywane w określonej dawce i w określonym przedziale czasowym. Zdrowe warzywa kapustne nie pomogą nam, gdy będziemy jeść je tylko od święta, tak samo produkty fermentowane nie wykażą korzystnego wpływu na mikroflorę jelitową, gdy będą spożywane raz na jakiś czas. By przekonać się o właściwościach danego produktu, trzeba wprowadzić go na stałe do jadłospisu. Jednak i w tym przypadku należy być ostrożnym, bo nadmiar może szkodzić. A zatem włączając do swojego menu produkty, których wcześniej nie spożywaliśmy, róbmy to ostrożnie, obserwując organizm pod kątem wystąpienia reakcji alergicznych, a także dowiedzmy się, czy produkt, który chcemy wprowadzić nie wchodzi w niekorzystne interakcje z lekami, które na stałe przyjmujemy.
Superfoods jest pojęciem stosunkowo młodym. Za jakiś czas powinno przybrać rangę popularnych już określeń bycia fit i fit produktów. Naukowe określenie tej grupy żywności to żywność funkcjonalna - functional foods i znane jest od co najmniej 1980 roku i według Centrum Żywności Funkcjonalnej są to naturalne lub przetworzone pokarmy zawierające znane lub nieznane związki biologicznie aktywne. Żywność ta zapobiega lub leczy choroby przewlekłe, co jest udokumentowane badaniami klinicznymi. Prezentowana publikacja zawiera opisy naszych polskich superproduktów oraz tych bardziej egzotycznych, które można już spotkać na półkach ze zdrową żywością w polskich sklepach. Warto zrobić dla siebie coś super!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Beata Cieślowska, Patrycja Cieślowska
-
Liczba stron:
191
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-8059-055-7
-
Rok wydania:
2015