Wprowadzenie do książki
W kuchni ze świętymi
Obaj autorzy są księżmi z diecezji mediolańskiej, którzy mają za sobą współpracę wydawniczą przy tekstach na temat inicjacji chrześcijańskiej.
Uwielbiają gotować dla siebie i przyjaciół (zwłaszcza pierwszy z nich) oraz biesiadować za stołem w miłym towarzystwie (zwłaszcza drugi), postanowili więc zebrać kilka lat temu w jeden tom przepisy zaczerpnięte z Biblii (A tavola eon Abramo, Cinisello Bałsamo 2011). Książka wzbudziła zainteresowanie czytelników, zebrała pozytywne recenzje i została przetłumaczona na wiele języków. Zainspirowała przygotowujących wspólnotowe posiłki i spotkania, tak by zgłębiali Pismo Święte oraz poznawali gwiaździste niebo Abrahama i ziemię Jezusa.
Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, autorzy pomyśleli, że również święci byli ludźmi nieba i ziemi. Stanowili i stanowią wzór do naśladowania w Kościele, w pracy i na ulicy, a także - dlaczego nie? - przy stole przyjaźni i braterstwa. Tak zrodził się pomysł na książkę, którą trzymacie w rękach.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
ks. Andrea Ciucci, ks. Paolo Sartor
-
Tytuł oryginału:
In cucina con i santi
-
Liczba stron:
213
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-64647-87-1
-
Tłumacz:
Agnieszka Zielińska
-
Rok wydania:
2015