Wprowadzenie do książki
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Nie ulega wątpliwości, że dla dziecka nie ma nic lepszego niż świeżo przygotowane domowe jedzenie. Zrównoważona dieta obfitująca w odpowiednie składniki nie tylko sprzyja zdrowiu dziecka obecnie, ale też uczy je zasad właściwego odżywiania na całe życie. Tyle że często brakuje czasu, wiedzy i pewności siebie. Wiem o tym.
Zanim urodził się mój syn Stanley, obecnie czteroletni dżentelmen, i nim jeszcze poznałam moje przybrane nastoletnie pociechy — Christophera i Stephanie - wyobrażałam sobie, że zdrowe żywienie dzieci jest banalnie proste. Oczywiście okazało się, że wcale tak nie jest. Odstawienie od piersi i przejście na pokarm stały, grymaszenie przy stole, obawy co do sztucznych dodatków do żywności, soli i cukru - niełatwo sobie z tym wszystkim poradzić. A przecież bywa, że jestem za bardzo skonana, żeby upichcić coś zdrowego, i do frustracji doprowadza mnie zastanawianie się, czy kolejny posiłek przygotowany z taką czułością skończy w żołądku mojego dziecka czy w otchłani kosza na śmieci...
Wydaje mi się jednak, że metodą prób i błędów, dzięki uważnemu zbadaniu tematu i niezłomnej determinacji udało mi się w końcu rozgryźć problem.
Niniejsza książka, która, mam nadzieję, uzbroi cię w wiedzę i umiejętności niezbędne do prawidłowego żywienia dzieci, ma dwa zadania. Pierwsze to podać rozwiązanie dosłownie każdego dylematu i odpowiedzieć na każde pytanie dotyczące odżywiania, jakie może postać w twojej głowie.
Książka składa się x 52 prostych, przejrzystych i zwięzłych rozdziałów, byś mogła do niej w każdej chwili zerknąć i bez problemu znaleźć interesujące cię informacje. Jeśli na przykład zastanawiasz się, jakie produkty będą najlepsze dla twojego bobasa albo co powinien jadać szkrab, wystarczy, że zajrzysz do odpowiedniego rozdziału. Jeżeli chciałabyś wiedzieć, ile soli mogą jeść dzieci, albo potrzebujesz pomysłu na pożywne drugie śniadanie, ta książka ci to podpowie.
Może przeżywasz właśnie trudne chwile - wszystko wskazuje na to, że twój maluch chce się żywić wyłącznie bekonowymi czipsami albo twoje nastoletnie słońce nagłe przeszło na wegetarianizm. Ta książka pomoże ci przetrwać i jeszcze podsunie mnóstwo wybornych pomysłów.
Większość zawartych tu informacji opiera się na najświeższych odkryciach najwiarygodniejszych dietetyków na świecie oraz na osobistych doświadczeniach i wypróbowanych metodach innych rodziców i dziadków. Jestem pewna, że będziesz wracać do tej książki wielokrotnie.
Drugim zadaniem, jakie stoi przed Zdrową kuchnią dla dzieci, jest zaopatrzenie cię w przepyszne, zdrowe przepisy i propozycje posiłków, od pożywnych przecierów dla niemowląt po przekąski i obiady dla całej rodziny.
Dobrze wiem, że zapracowani rodzice szukają przepisów na łatwe i szybkie domowe potrawy - sama jestem pracującą matką. Dlatego też wiele zamieszczonych tutaj propozycji to celowo proste przepisy, których wykonanie zajmie mniej więcej tyle samo czasu co przygotowanie posiłku z mikrofalówki. Większość z nich idealnie nadaje się do tego, żeby zainteresować gotowaniem również małych pomocników. Mam nadzieję, że gdy zabraknie ci pomysłów, wystarczy, że przerzucisz parę stron tej książki, żeby znaleźć coś nowego albo przypomnieć sobie stary prosty rodzinny przepis na coś pysznego, który zupełnie wyleciał ci z głowy. Powiadasz, że twoje dziecko nie może żyć bez nuggetów z kurcząt albo burgerów? No cóż, znajdą się też przepisy na zdrowe domowe nuggety i burgery.
W swojej książce zamieszczam również wiele wskazówek, jak oszczędzić czas i pieniądze, oraz mnóstwo praktycznych porad na temat takich zagadnień, jak przechowywanie żywności czy niezbędne przybory kuchenne. Radzę, jak robić mądre zakupy i jakie produkty każda kucharka czy kucharz zawsze powinni mieć pod ręką. Nie zapomniałam też o dobrej zabawie - są tu pomysły na to, co podać na przyjęcie dla dzieci, co wziąć na piknik, jakie ciasto upiec, jakie warzywa i zioła może uprawiać twój malec w ogrodzie czy na parapecie i co niezwykłego można wyczarować z ulubienicy wszystkich dzieci -pysznej, choć krnąbrnej czekolady.
Na koniec pragnę podziękować wszystkim osobom, bez których pomocy niniejsza książka nigdy by nie powstała. Przede wszystkim dziękuję doktor Hannah Theobald, która służyła mi szczodrze swoją radą przy bardziej technicznych rozdziałach książki. Dziękuję też z całego serca wszystkim opiekunkom i opiekunom dzieci, którzy zapewnili mi czas, miejsce i mnóstwo słów zachęty do pisania. Są wśród nich mój partner Paul, moja mama Jill, a także Alison, Theresa i Sharon. Wielkie dzięki również mojej przyjaciółce Lindzie, która pierwsza wpadła na pomysł, żebym napisała tę książkę.
Naprawdę bardzo bym chciała, żeby korzystanie z tej książki dało ci tyle radości co mnie jej pisanie. Zdrowe odżywianie dzieci może być proste, jeśli będziesz trzymać się swoich zasad i nie będziesz kupować ani podsuwać im produktów, których wolałabyś, żeby nie jadły. To wszystko wymaga cierpliwości, ale mogę obiecać, że uzbrojona w pewność siebie i wiadomości z tej książki, dasz sobie radę. Jeszcze zobaczysz, jak twój syn i córka będą zajadać się warzywami. Dobrej zabawy!
Mandy Francis
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Mandy Francis
-
Tytuł oryginału:
Healthy Cooking for Children: 52 Brilliant Ideas to Dump the Junk
-
Liczba stron:
256
-
Wymiary:
173x210
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7510-271-0
-
Tłumacz:
Ewelina Jagła
-
Rok wydania:
2009