Wprowadzenie do książki
Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian
Pierwsza część książki Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian zawiera krótkie wprowadzenie do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM). Te informacje powinny ułatwić ogólne zrozumienie metod terapii stosowanych w TCM.
Wyjaśnienia nie zastąpią jednak diagnozy postawionej przez doświadczonego terapeutę. Jako laicy, możemy zrozumieć i stosować podstawowe zasady TCM, a przede wszystkim porady dotyczące profilaktyki. Ten aspekt jest dla mnie szczególnie ważny. Czemu jednak miałyby służyć wieloletnie studia w dziedzinie chińskiej medycyny, gdyby można było przyswoić sobie tę kompleksową wiedzę dzięki krótkiej lekturze książki? Podobnie jak w innych tradycjach medycznych, również w TCM często najtrudniejsze jest postawienie diagnozy. Kiedy ta kwestia zostanie wyjaśniona, ustala się na tej podstawie odpowiednio dopasowane leczenie.
Chciałabym tu wyraźnie przestrzec przed samodzielnym stawianiem diagnozy i ustalaniem dla siebie terapii. W przypadku choroby należy poszukać doświadczonego terapeuty TCM!
Druga część książki Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian zawiera przepisy na wzmacniające zupy ze zbóż, roślin strączkowych, warzyw, alg, mięsa i ryb, jak również opis działania poszczególnych produktów spożywczych. Przedstawione tu przepisy umożliwiają bardzo prosty, lecz skuteczny sposób odżywiania. Większość opisanych tu produktów pochodzi z Europy, jednak niektóre z nich popadły w zapomnienie. Dla tych osób, które nie znają niektórych artykułów spożywczych, zamieściłam kolorowe zdjęcia w środkowej części książki celem ułatwienia ich zakupu. Egzotyczne produkty spożywcze, takie jak na przykład czarny ryż, można kupić w sklepach azjatyckich, które dzisiaj znajdują się w każdym większym mieście.
W trzeciej części książki Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian opisane zostały powszechnie stosowane chińskie zioła lecznicze oraz możliwości ich zastosowania. Gotowanie z użyciem ziół celowo umieściłam na końcu książki, ponieważ wiąże się ono z przyjemnością samodzielnego eksperymentowania w kuchni. Chińskie zioła lecznicze są dzisiaj łatwo dostępne (patrz suplement). W kuchni chińskiej jest rzeczą oczywistą, że rośliny lecznicze można stosować profilaktycznie, jak również do samodzielnego leczenia niewielkich dolegliwości.
W suplemencie Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian znajduje się dziesięć uporządkowanych alfabetycznie list produktów spożywczych. Umożliwiają one szybkie porównanie artykułów spożywczych należących do tej samej grupy, na przykład różnych rodzajów zbóż lub przypraw, i natychmiastowe uzyskanie informacji o smaku, właściwościach termicznych i ogólnym działaniu każdego produktu.
TCM opiera się na zrozumiałym, całościowym systemie. Dobrze jest zacząć od dokładnego przeczytania pierwszej części książki, ponieważ zostały tam opisane główne zasady odżywiania się według Pięciu Przemian. Rozważania teoretyczne zawarte w drugiej części są bardziej „lekkostrawne", można je czytać nawet w trakcie gotowania. Po zapoznaniu się z podstawami chińskiej dietetyki, łatwiej będzie z pomocą tablic w suplemencie samodzielnie zmieniać przepisy według własnej fantazji.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Karola Schneider Waldner
-
Tytuł oryginału:
Kraftsuppen nach der Chinesischen Heilkunde
-
Liczba stron:
169
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
83-921186-4-2
-
Tłumacz:
Anna Krochmal
-
Rok wydania:
2005