Zioła I Przyprawy Mojej Kuchn
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7506-424-7
Autor: Biruta Markuza
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Zysk i S-ka

Wprowadzenie do książki

Zioła i przyprawy mojej kuchni

   Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką. Nie można wobec tego przyjąć założenia, że istnieją jakieś sztywne kanony i ścisłe recepty, których przestrzeganie równoznaczne jest ze zdobyciem dyplomu „artysty". Nie mniejszym jednak błędem byłoby lekceważenie podstawowej wiedzy z tego zakresu, która jest sumą doświadczeń i tradycji wielu kuchni narodowych.
   Nie każdy ma szanse zostania wytrawnym znawcą smaków i twórcą ich nowatorskich połączeń, ale dźwignięcie się o jeden tylko szczebel ponad szarą i smutną nijakość gustów ukształtowanych spożywaniem dań monotonnych smakowo stanowi już niebłahe osiągnięcie. Wierzę, że szansę taką stwarza samo pobudzenie wyobraźni, otwarcie perspektyw, uświadomienie możliwości. Temu zadaniu służyć ma moja książka. Tytuł niech usprawiedliwi jej osobisty ton. Naczelną zasadą, którą powinniśmy się kierować przy stosowaniu przypraw roślinnych, jest primum non nocere — po pierwsze nie szkodzić. A znaczy to: nie zabijać naturalnych smaków potraw, nie fałszować ich. Posłużmy się przykładem, ideałem nie jest bynajmniej przygotowanie czerniaka a la łosoś, ale wymyślenie takiego sposobu przyrządzania tej świetnej przecież ryby, by mogła ona — ujawniając swoje oryginalne walory smakowe — z łososiem konkurować.
    Konsekwencje tej zasady sięgają dalej i głębiej. Powinniśmy mianowicie przyjąć, że dla potraw sporządzanych z płodów naszej ziemi naturalną i najszlachetniejszą oprawę smakową stanowią przyprawy z tych ziół, które również u nas wyrosły. To nie szowinizm, a pokora wobec natury, która warzy w swym tyglu z niedoścignionym mistrzostwem to, co najpełniej współbrzmi z klimatem, w którym żyjemy, z powietrzem, którym oddychamy, z ziemią, z której wyrośliśmy. Pogląd ten nie oznacza bynajmniej lekceważenia cieszących się uzasadnioną sławą przypraw i aromatycznych korzeni wyhodowanych w innym klimacie, nakazuje jednak umiar i rozsądek w ich stosowaniu. Często również i lekarze opracowujący dla nas diety chorobowe eliminują z nich ostre, zbyt pikantne przyprawy importowane.
    Przyprawy ziołowe w większości nie są szkodliwe dla zdrowia, przeciwnie — bardzo często mają działanie lecznicze. Podnoszą smak i jakość potraw oraz pobudzają apetyt, oczyszczają krew i uodporniają organizm na wiele dolegliwości pojawiających się szczególnie w późniejszym wieku. Oto garść najogólniejszych uwag ułatwiających rozsądne stosowanie przypraw.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Biruta Markuza

  • Liczba stron: 

    232

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-7506-424-7

  • Rok wydania: 

    2010

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...