Wczytuję dane...
KOD: 978-83-938168-0-4
Autor: Katarzyna Krawczyk
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Zielarnia

Wprowadzenie do książki

Błonnik witalny ABC

   Niewłaściwa dieta prowadzi bardzo często do zachwiania procesów metabolicznych. W jelitach odkłada się patologiczny śluz, złogi jelitowe, bakterie oraz grzyby. Organizm niewłaściwie trawi pokarm, dochodzi wówczas do zaparć, wzdęć, uczucia nadmiernego przepełnienia. Niewłaściwa dieta prowadzi często do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Zakwaszenie organizmu najczęściej spowodowane jest nadmierną produkcją kwasu mlekowego. Kwas mlekowy powstaje pod wpływem różnorodnych czynników między innymi z powodu niedoboru minerałów i witamin niezbędnych do wytworzenia energii w komórkach, których dostarczenie jest utrudnione z powodu zanieczyszczenia jelit oraz kosmków jelitowych. Dochodzi wówczas do osłabienia oddychania wewnątrzkomórkowego prowadzącego do deficytu energetycznego. Dodatkowo niedobór witamin i minerałów może prowadzić do dysfunkcji wielu tkanek co może objawiać się ciągłym zmęczeniem. Podwyższenie stężenia kwasu mlekowego powoduje zakwaszenie wewnątrzkomórkowe. Konsekwencją takiego stanu jest zwiększona utrata wapnia z kości co prowadzi do osteoporozy, próchnicy zębów oraz kalcyfikacji (zwapnienia) tkanek i tętnic potocznie zwanych miażdżycą tętnic.
   Drugi typ kwasicy organizmu spowodowany jest spożywaniem zbyt dużej ilości białek zwierzęcych zawierających dużo puryn (zw. organiczne), które rozkładane są do kwasu moczowego. Organizm ulega zakwaszeniu poprzez zwolnienie tempa detoksykacji przez cykl mocznikowy. Efektem takiego zaburzenia jest utrata wapnia z kości oraz upośledzenie oddychania wewnątrzkomórkowego i szybkość wytwarzania energii. W takim stanie niezbędne jest oszacowanie niedoboru witaminowo - mineralnego, jak również konieczna poprawa mechanizmów detoksykacji organizmu oraz zmiana diety.

    Jednym ze sposobów oczyszczania jest dieta błonnikowa, stanowiąca swoisty tzw. peeling jelit. Błonnik pełni wiele ważnych funkcji: oczyszcza, wchłania wodę i rozpuszczone w niej metale ciężkie oraz toksyny. W przewodzie pokarmowym usuwa patologiczny śluz zalegający w jelitach, a także stanowi podłoże dla bakterii symbiotycznych zasiedlających środowisko jelita grubego i pełniących ważną funkcję ochronną dla organizmu. Najczęściej do tego celu stosujemy pełnowartościowe nasiona zbóż oraz pestek.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Katarzyna Krawczyk

  • Liczba stron: 

    56

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-938168-0-4

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...