Jedz co chcesz Sąd nad polskim stołem
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-268-1244-6
Autor: Krystyna Naszkowska
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Jedz co chcesz Sąd nad polskim stołem

   JEM OKOŁO 30 JAJ TYGODNIOWO – mówi naczelny jajolog kraju prof. Tadeusz Trziszka. – Nie ma w nich nic szkodliwego, pod skorupką skumulowane są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego życia. Są tu wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy tkanek i komórek. Są białka i tłuszcze, a w tłuszczach fosfolipidy, które zawierają kwasy omega-3. Są minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12.
   Nawet sama skorupka jest dla nas cenna. Jej struktura wapniowa jest podobna do tej w kościach człowieka, dlatego skorupka jaja to najlepszy produkt w zapobieganiu osteoporozie.
   Jednak mimo tylu zalet jajo budzi kontrowersje. Już od lat 60. zaczęto mówić, że jaja, choć dobre, to jednak w nadmiarze szkodzą. I nadal wielu lekarzy ostrzega pacjentów, zwłaszcza starszych, przed nadmiernym spożyciem jaj, które może doprowadzić nawet do przedwczesnej śmierci. Ten nadmiar określono na ponad dwie sztuki tygodniowo dla dorosłego człowieka. Wszystko przez to, że jaja oskarżono o powodowanie osadzania się cholesterolu na ściankach naszych naczyń krwionośnych, co może doprowadzić do zawału serca.
   Skąd wziął się ten negatywny wizerunek jaj? Bo właśnie w latach 60. przemysł farmaceutyczny na dużą skalę zaczął produkcję leków antycholesterolowych. Rozpętano wówczas prawdziwą fobię antycholesterolową, gwałtownie poszukując w naszym menu winnych wzrostu poziomu cholesterolu w organizmie człowieka.
   Jaja padły ofiarą tej nagonki.
   Dziś naukowcy zdają sobie sprawę, że oskarżenie jaj było niesłuszne, oficjalnie badacze amerykańscy wycofali się z tych oskarżeń. Jednak ta wiedza nie przedostała się do powszechnej świadomości ludzi. Nadal obawiamy się nadmiernego spożywania jaj, a lekarze nadal ostrzegają przed jedzeniem więcej niż dwóch jaj tygodniowo.
   Tymczasem według prof. Trziszki człowiek powinien jeść tyle jaj, na ile ma ochotę. Mało tego, im więcej jaj jemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo miażdżycy, gdyż w naczyniach krwionośnych odkłada się tylko cholesterol produkowany przez naszą wątrobę, a nie ten zjadany z jajami, a im więcej dostarczamy naszemu organizmowi cholesterolu z pokarmem, tym mniej produkuje go nasza wątroba.
   I wcale na starość nie należy jaj unikać. Wręcz przeciwnie. Z wiekiem zmniejsza się przyswajalność tego dobra, jakie jest w jaju, organizm więc musi dostać więcej jaj niż w młodości, by otrzymać właściwą dawkę fosfolipidów czy witamin.
   Jedzmy więc jaja, zwłaszcza że przeciętny Polak je ich dwa razy mniej niż Japończyk, Chińczyk czy mieszkaniec Izraela.

Prof. dr hab. TADEUSZ TRZISZKA prawdopodobnie jest jedynym Polakiem, który zrobił doktorat i habilitację z jaj. Kieruje Katedrą Technologii Surowców Zwierzęcych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Wymyślił i prowadzi projekt „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (Ovocura)”, w którym prawie setka naukowców tworzy z jaj bioaktywne preparaty do celów leczniczych i suplementy diety.

Co dobrego jest w jajach?

Prof. Tadeusz Trziszka: Wszystko. W jaju nie ma rzeczy złych, szkodliwych. Jeśli weźmiemy zapłodnione jajo i położymy je pod kwokę lub włożymy do inkubatora, czyli dodamy mu tylko i wyłącznie energii cieplnej, to po 21 dniach pojawi się nowe życie. Powstanie organizm, który będzie miał mózg, serce, układ krwionośny, nerwowy, zdolny do poruszania się, rozmnażania, z systemem immunologicznym. To znaczy, że w jaju są wszystkie substancje potrzebne do utworzenia życia, coś boskiego. Nikt tym nie manipulował, a jest życie!

Spis treści
Jedz co chcesz Sąd nad polskim stołem

1. Jajo na każdą okazję
2. Zdecyduj: kawa czy herbata
3. Ekologiczne gruszki na wierzbie
4. Zdecyduj: piwo czy wino
5. Nie bój się masła
6. Zdecyduj: mleko tłuste czy chude
7. Nie wyrzekaj się mięsa
8. Zdecyduj: smażone czy pieczone
9. No to co, że GMO?
10. Zdecyduj: woda z kranu czy z butelki
11. Wyrzuć dietę
12. Słowniczek
Metryczka książki

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Krystyna Naszkowska

  • Liczba stron: 

    160

  • Wymiary: 

    141x215

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-268-1244-6

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...