Wprowadzenie do książki
Łatwe i smaczne potrawy przy żółtaczce zakaźnej
Książka składa się z dwóch odrębnych części. Pierwsza z nich to wprowadzenie w zagadnienia dotyczące różnych aspektów wirusowego zapalenia wątroby, potocznie zwanego żółtaczką zakaźną. Lekarze rozróżniają obecnie żółtaczkę typu A, B i C. Najgroźniejsza z nich jest żółtaczka typu C, wywoływana przez wirusa HCV i jej głównie poświęcona jest ta książka. Zasadniczym celem diety jest ochrona wątroby przed jej zatruwaniem i dalszymi uszkodzeniami oraz wzmocnienie odporności całego organizmu. Pożywienie nie może zawierać toksyn, a także musi znajdować się w nim pełna gama składników odżywczych. Jednocześnie powinno być tak urozmaicone i smaczne, aby chory, cierpiący często na brak apetytu, nudności, zaparcia itp., chętnie spożywał przygotowane dla niego posiłki.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Heather Jeanne
-
Tytuł oryginału:
Hepatitis C cookbook : easy and delicious recipes
-
Liczba stron:
170
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-11-11470-8
-
Tłumacz:
Anna Ochnio-Brudzyńska
-
Rok wydania:
2009