Mąka Kokosowa
Wczytuję dane...
KOD: NV246
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: NatVita

Mąka kokosowa

     Mąka kokosowa to bardzo drobno zmielony, wysuszony i częściowo odtłuszczony miąższ z dojrzałego kokosa, najczęściej świeżo zerwanego. Mąka kokosowa zawiera od od 6% do 25% tłuszczu - w zależności od producenta. Często przygotowuje się ją z tego, co zostaje po produkcji oleju lub mleka kokosowego. Drugim źródłem mąki kokosowej jest kopra, czyli długo suszony miąższ kokosa. Mąka kokosowa ze świeżego miąższu kokosa jest zazwyczaj biała i pachnie wiórkami kokosowymi, natomiast mąka z kopry jest beżowo-brązowa i ma lekko przypalony, karmelowo-orzechowy zapach. Mąka kokosowa zawiera dobrej jakości białka oraz mnóstwo błonnika, który spowalnia uwalnianie się glukozy do krwi, dlatego mąkę kokosową zaleca się diabetykom. Jest ona mąką niskowęglowodanową i bezglutenową, dlatego jest zalecana osobom, które muszą ograniczać spożycie węglowodanów i glutenu, a chcą cieszyć się chlebem, różnymi ciastkami i ciasteczkami. Z racji tego, że mąka kokosowa produkowana jest z wysuszonego miąższu, wchłania duże ilości płynów podczas gotowania/pieczenia - dlatego przygotowując potrawy z mąki kokosowej, powinniśmy zawsze dodawać więcej płynów. Jeśli chcemy przyrządzić placki, naleśniki, ciasta lub ciastka tylko z mąki kokosowej, musimy dodać do nich więcej jajek, ponieważ zastępują one gluten w tego rodzaju potrawach. Często zaleca się użycie 1 jajka na 30 g mąki kokosowej. Mąka kokosowa nadaje wypiekom ciekawą kruchą konsystencję. Mąki kokosowej można używać do shake’ów i do zagęszczania różnych placków oraz kotletów. Przed zakupem mąki sprawdzajmy zawsze na opakowaniu, jaką ma ona zawartość tłuszczu, żeby wybrać tę najbardziej odtłuszczoną.


   Doskonałym źródłem wspomagającego zdrowie dietetycznego błonnika jest kokos. Badania sugerują, że orzech ten, a w szczególności zawarty w nim błonnik dietetyczny, może pomóc w zapobieganiu:

  • zaparć i biegunek 
  • hemoroidów 
  • zapalenia wyrostka robaczkowego 
  • choroby uchyłkowej jelit 
  • żylaków kończyn dolnych 
  • przepukliny rozworu przełykowego 
  • kamieni żółciowych 
  • zespołu jelita drażliwego 
  • zapalenia jelita grubego i chorobie Leśniowskiego-Crohna 
  • zgagi 
  • nadwagi 
  • kandydozy 
  • pasożytów jelitowych 
  • chorób serca i zawałów 
  • wysokiego poziomu cholesterolu 
  • wysokiego ciśnienia krwi 
  • hipoglikemii (niedocukrzenia) 
  • cukrzycy 
  • nowotworu okrężnicy
  • nowotworu piersi 
  • nowotworu prostaty 
  • nowotworu jajników.

Po otwarciu Mąkę koksową, możemy przechowywać w temperaturze pokojowej od 3 do 4 miesięcy, jeżeli będziemy ją przechowywać w lodówce od 6 do 12 miesięcy, a w zamrażarce ponad dwa lata.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...