Wczytuję dane...
KOD: 978-83-62708-80-2
Autor: Aldona Kujawa, Jerzy Buczyński
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Pięć pór roku w naszej kuchni

   Książka Pięć pór roku w naszej kuchni zyskuje swoją treścią. Jest wspaniałym źródłem informacji o żywieniu, diagnozie i przepisach kulinarnych, które stosują autorzy.
   Napisana bardzo przystępnie, może być czytana przez każdego, kto tylko chce rozpocząć swą przygodę z własnym żywieniem i zdrowiem. Adresowana jest również do młodzieży szkolnej oraz studentów. Będzie da nich pomocą i wsparciem w ich nieregularnym trybie życia oraz dość dużym stresie.
   Genialność treści wypływa głównie z wiedzy i doświadczenia autorów. Opierają się oni na autorytetach światowej sławy naukowcach, chociażby na dr. Kaweckim i Mario Binetti.
   Efekty stosowania w opisanych sposobach żywienia są proste, skuteczne, bezpieczne i sprawdzone na nich samych.
   Książka Pięć pór roku w naszej kuchni jest tylko namiastką wiedzy, którą chcieli przekazać nam autorzy. Znajdźmy zatem trochę wolnego czasu, aby przeanalizować treść i sens tej książki, a może i niektóre wskazówki wcielić w życie.

Krystyna Żmudzińska-Pawłowska
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Studiów Podyplomowych z
zakresu żywienia człowieka w profilaktyce zdrowotnej.

   Liczne badania wykazały, że dobrze planowana dieta wegetariańska zapewnia organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych i kalorii.
   Badania wykazały, że dieta wysokobiałkowa mięsna i tłuszczowa przyczynia się do wielu schorzeń u zachodniej cywilizacji. Dlatego też wiele osób rezygnuje z diety mięsnej i przechodzi na żywienie wegetariańskie. Przyczyną tego mogą być względy moralne, ochrona zwierząt, środowiska lub względy zdrowotne.
   Do rezygnacji diety mięsnej przyczyniły się też wiadomości o chorobach „szalonych krów”.

    Przeprowadzone badania wykazały, że w USA jest ok. 12 milionów wegetarian, a każdego tygodnia przybywa 20 tys. nowych zwolenników tej diety.
   Sekretariat Rolnictwa Zdrowia i Służb Publicznych USA sporządził raport. Do tego zatrudnił najwybitniejszych ekspertów z zakresu odżywiania i zdrowia. Stwierdzili oni w swoim raporcie, że wegetarianie cieszą się doskonałym zdrowiem i proponują, aby jarzyny, owoce oraz zboża były na pierwszym miejscu odżywiania, a produkty mięsne i tłuszczowe ograniczone do minimum.
   Stanowisko swoje podparli pracami naukowymi, które potwierdzają, że dieta wegetariańska przyczynia się do zmniejszenia zawałów serca, spadku ryzyka zachorowań na niektóre rodzaje chorób cywilizacyjnych.
   U wegetarian stwierdzono również małą ilość chorych na nadciśnienie tętnicze, ryzyko śmierci na zawał serca, zachorowalność na nowotwory, niższe występowanie cukrzycy i kamicy żółciowej.
   Najczęściej ludzie będąc na diecie wegetariańskiej obawiają się, czy dostarczają potrzebne ilości składników odżywczych.
   Białko jest błędnie kojarzone wyłącznie z produktami pochodzenia zwierzęcego. Opisaliśmy jak je pozyskać z roślin.
  Jak wykazały badania naukowe, wegetarianie o wiele lepiej wchłaniają wapń i rzadko mają problemy z osteoporozą.
  Często padają pytania, a jak z żelazem w diecie wegetarian?
   Wiele jarzyn, zbóż i owoców zawiera duże ilości żelaza (gdzie szukać żelaza napisaliśmy obszernie w rozdziale o minerałach).
  Prawidłowo zaplanowana dieta musi zapewnić wystarczającą ilość kalorii dla pokrycia potrzeb energetycznych organizmu.
  Im większa różnorodność produktów, tym łatwiej dostarczyć z posiłkami wymagane składniki pokarmowe.
   Należy zwrócić uwagę na wegan, którzy jedzą tylko produkty roślinne. Witaminę B12 powinni dostarczać do organizmu w formie suplementów diety. Jest on niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a jej niedobór prowadzi do anemii. Prawidłowo zaplanowana dieta wegetariańska zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, ale winna być na ten temat odpowiednia edukacja.
  Osoby, które chcą się przestawić na dietę wegetariańską, nie mogą robić tego bez wiedzy o wegetarianizmie, ponieważ mogą sobie zaszkodzić. Należy stopniowo wprowadzać tą dietę. W menu początkowo zmieniając jedną potrawę mięsną na wegetariańską i robić tak dalej, aż całkowicie zostanie odrzucona dieta mięsna. Droga do osiągnięcia sukcesu jest prosta.
   Odżywiając się wegetariańsko, wielu ludzi osiągnęło znaczne sukcesy życiowe.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Aldona Kujawa, Jerzy Buczyński

  • Liczba stron: 

    367

  • Wymiary: 

    150x240

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-62708-80-2

  • Rok wydania: 

    2012

Polecamy