Wprowadzenie do książki
Potrawy z ziemniaków
Jemy je niemal codziennie, bez względu na porę roku, i ciągle mamy na nie apetyt. Z ziemniaków można przecież przygotować tak wiele rozmaitych dań. Smaczne są pieczone, gotowane w mundurkach i jako puree. Któż z nas nie przepada za chrupiącymi plackami, aromatycznymi zupami czy pożywnymi zapiekankami?
Ziemniaki dawno przestały być jedynie podstawowym artykułem żywnościowym. Eksperci docenili ich walory odżywcze, my - ich smak. Mają mnóstwo zalet - są pyszne, tanie, pożywne i zdrowe. Nie zawierają tłuszczu, są natomiast bogate w cenne witaminy i składniki mineralne oraz w węglowodany, a więc szybko dostarczają energii.
Książka Potrawy z ziemniaków adresowana jest do wszystkich amatorów kartofelków. Mam nadzieję, że będą usatysfakcjonowani. Ich ulubione warzywo tym razem wystąpi w roli głównej - zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych, pomysłowych, ale zawsze niezwykle smakowitych daniach. Wiele proponowanych potraw świetnie nadaje się na imprezę w modnym stylu rustykalnym. Dzięki nim zabłyśniecie Państwo prawdziwym kunsztem kulinarnym i wprawicie w zachwyt rodzinę i nawet najbardziej wybrednych gości. A zatem uchylam rąbka ziemniaczanej tajemnicy... Potrawy z ziemniaków będą smaczniejsze i zdrowsze, jeśli dodamy do nich szczyptę aromatycznych przypraw ziołowych. Jeśli nie wierzycie, najlepiej sprawdźcie to sami...
Barbara Jakimowicz-Klein
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Barbara Jakimowicz-Klein
-
Liczba stron:
230
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7277-240-4
-
Rok wydania:
2005