Wprowadzenie do książki
Wege siła Dieta roślinna dla sportowców i miłośników aktywnego trybu życia
Kiedy 10 lat temu Wege siła trafiła na półki księgarskie, nie miałem wielkich oczekiwań. Wtedy niewiele osób podobnie jak ja uważało, że dieta oparta wyłącznie na pokarmach roślinnych może mieć pozytywny wpływ na wydajność sportową, a przy okazji odciążyć organizm. Przez ostatnią dekadę amerykański bestseller Wege siła trafił do wielu krajów i odmienił życie milionów ludzi. Dla mnie był niezwykle satysfakcjonującą podróżą, w trakcie której miałem szansę podzielić się informacjami o książce i zaletami diety roślinnej z osobami uczestniczącymi w konferencjach, debatach uniwersyteckich i spotkaniach firmowych z moim udziałem.
Minęło 10 lat i wiele osób mówi o swojej „diecie roślinnej”. Nawet słowo „wegańskie” upowszechniło się i znajdziemy je w większości menu. Społeczeństwo zrozumiało i zaakceptowało, że z wielorakich powodów – troski o zdrowie fizyczne, psychiczne i umysłowe, o środowisko naturalne, ze względów etycznych czy też połączenia wszystkich przyczyn – powinniśmy unikać spożywania pokarmów zwierzęcych.
Myślę, że przez te 10 lat dieta „Wege siła” nieustannie zyskiwała na znaczeniu. To nowe podejście do kwestii pożywienia, którego fundamentem jest wizja potencjalnych korzyści, przypisanie posiłkowi czy przekąsce określonych funkcji. Jedzenie jako narzędzie zmiany i rozwoju; jedzenie i jego produkcja jako sposób oddziaływania na miliardy ludzi i zwierząt oraz całą planetę.
„Wege siła” ma na celu:
- spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
- wydłużenie przewidywanej długości życia,
- spalenie tłuszczu i zwiększenie masy mięśniowej,
- zwiększenie poziomu energii bez konieczności sięgania po kawę i słodkie przekąski,
- dodanie sił i poprawienie wydolności organizmu,
- zwiększenie produktywności,
- podniesienie wydajności organizmu,
- skrócenie długości snu i poprawienie jego jakości,
- zwiększenie odporności na infekcje,
- przyspieszenie regeneracji po ćwiczeniach,
- zminimalizowanie albo całkowite wyeliminowanie łaknienia słodkich pokarmów,
- zwiększenie motywacji.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Brendan Brazier
-
Tytuł oryginału:
Thrive: The Vegan Nutrition Guide to Optimal Performance in Sports and Life
-
Liczba stron:
320
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-65601-14-8
-
Tłumacz:
Grzegorz Ciecieląg
-
Rok wydania:
2017