Wczytuję dane...
KOD: 533737
Dostępność: 2 dni
EAN: 9788375798753
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Galaktyka

Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70-80% sportowców przyznaje się do "robienia wagi", czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie.

Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników - zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny - to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.

Detale

  • Autor: 

    Krzysztof Mizera, Justyna Mizera

  • Format: 

    240x165 mm

  • Ilość stron: 

    232

  • ISBN: 

    9788375798753

  • Oprawa: 

    broszurowa

  • Rok wydania: 

    2023

Polecamy