4-Godzinny Mistrz Kuchni
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7746-605-6
Autor: Timothy Ferriss
Koszt wysyłki: Wysyłka gratis dla Paczki W Ruchu
Wydawca: Laurum

Wprowadzenie do książki

4-godzinny mistrz kuchni

  Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, 4-godzinny mistrz kuchni nie jest typową książką kucharską, podobnie jak na przykład książka Zen i sztuka obsługi motocykla nie traktuje tylko i wyłącznie o zmianie oleju w motorze. Pozory mogą mylić.
  Poniżej przytaczam sześć powodów, dla których warto przeczytać przynajmniej kilka pierwszych rozdziałów tej książki, nawet jeśli ktoś nie lubi gotować.

DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.

  Być może potrzebujesz nauczyć się nowego języka w ciągu trzech miesięcy albo chcesz w weekend opanować technikę rzutu za trzy punkty w koszykówce. A może chciałbyś zapamiętywać układ talii kart w niespełna minutę. Właśnie o to tak naprawdę chodzi w tej książce - o umiejętność uczenia się. Środkiem do tego celu jest gotowanie. Naprzykładzie 14 strategicznie wybranych dań - złożonych z co najwyżej 4 składników i wymagających od 5 do 20 minut pracy (to jest dosłownie 4-godzinny mistrz kuchni) - będę się starał pokazać najbardziej elastyczne techniki sztuki kulinarnej oraz - przede wszystkim - sposób, jak biegle opanować sztukę uczenia się jako taką.

ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI.

  W Chinach ludzie witają się słowami: Chi le, mei you?, czyli: Jadłeś coś?To uniwersalna forma powitania. Zatem teraz zapytam ciebie: Czy naprawdę coś kiedyś jadłeś? Teraz już wiem, że przed napisaniem tej książki sam nie miałem takiej okazji. Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Teraz widzę je w milionach kolorów i potrafię wychwycić przeróżne subtelności. Odróżniam kolendrę od estragonu, wyczuwam brak octu, rozpoznaję smak urnami (jeden z pięciu podstawowych smaków, oprócz słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego, odpowiedzialny za rozpoznawanie kwasu glutaminowego - przyp. red.). To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD. Przed napisaniem 4-godzinnego mistrza kuchni moje życie było w dużej mierze czarno-białe. Przekonasz się, że świadomość, której nabywa się podczas pracy w kuchni i pod wpływem związanych z tym przygód, rzutuje na wszystkie nasze doświadczenia. Człowiek zaczyna żyć w wysokiej rozdzielczości.

OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ.

  Pomijając desery na „dzień oszustwa”, dania, które nauczysz się przyrządzać, spełniają kryteria sławnej na całym świecie Slow-Carb Diet® (por. s. 78). Dzięki tej diecie wielu osobom udaje się zredukować tkankę tłuszczową i schudnąć prawie 10 kilogramów w ciągu miesiąca. Jeśli zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona. Jeżeli kiedykolwiek postanowisz zastosować inną dietę, możesz liczyć na dwukrotnie lepsze rezultaty dzięki temu, że będziesz lepiej rozumieć, jak umiejętnie dobierać i maksymalnie wykorzystywać pożywienie.

WCALE NIETRZEBA DUŻO, ŻEBY ZROBIĆ WRAŻENIE.

   W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata. Zważywszy, że 28 procent Amerykanów w ogóle nie potrafi gotować2, a kolejna jedna trzecia zadowala się jakąś odmianą makaronu z serem, to umiejętność przygotowania jednego pozornie wyszukanego posiłku gwarantuje miejsce w gronie wybranych. Jeśli nauczysz się przyrządzać dwa dania, będziesz mógł do końca życia wyprawiać naprawdę niesamowite przyjęcia.

GOTOWANIE ZWIĘKSZA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK.

   Jeżeli szukasz sposobu na poprawę jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i bardzo istotnym atutem. Jedzenie odgrywa kluczową rolę w procesie skutecznego uwodzenia przedstawicieli płci obojga - bez względu na to, czy chodzi o związek długoterminowy (pieczeń rzymska Ayako, s. 242), czy o pierwszą randkę (stek sexy-time, s. 192). Dodatkowo, aby zapewnić sobie supermoc, powinieneś poznać zasady degustowania (fragment „Nauka smakowania”, strona 53).

TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA!

   To, co praktyczne, niestety, zbyt często zawodzi. Będę zatem możliwie często robił przerwy, żeby zapewnić czytelnikom odrobinę rozrywki. Maraton jedzenia? Zobacz (s. 482). Anegdoty o gotowaniu? Jest ich na pęczki. Pomysł, by zjeść 14 tysięcy kalorii w ciągu 20 minut (s. 468)? A dlaczego by nie?

  To nie jest podręcznik. Polecam traktować 4-godzinnego mistrza kuchni raczej jako książkę przygodową - przy czym rodzaj przygody wybierasz sam.

   Jak mawiał Bruce Lee: „Przystosuj to, co przydatne, odrzuć to, co niepotrzebne, i dodaj coś od siebie”.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Timothy Ferriss

  • Tytuł oryginału: 

    The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life

  • Liczba stron: 

    672

  • Wymiary: 

    190x235

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-7746-605-6

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy