Wprowadzenie do książki
Domowe sposoby leczenia
Każdy chce być jak najdłużej młody, zdrowy i pełen energii. Najdobitniejszym przykładem potwierdzającym tę tezę są życzenia składane w kraju nad Wisłą (obojętnie z jakiej okazji), które w zdecydowanej większości rozpoczynają się od słów: „Dużo zdrowia...”. I nie ma się co dziwić, ponieważ zdrowie to najcenniejszy dar, jaki człowiek posiada. Jego wartość powinna być ceniona szczególnie dzisiaj. Z jednej strony dzięki postępowi cywilizacyjnemu i rozwojowi medycyny wydłuża się średnia długość życia, z drugiej jednak żaden człowiek nie pozostaje obojętny na wzrost zanieczyszczenia środowiska, a tym samym również spożywanej żywności. Nie bez wpływu na stan zdrowia pozostaje również tryb życia, za który każdy odpowiada już indywidualnie.
Poniższa ramka przedstawia podstawowe choroby, które skracają nasze życie. Są to głównie choroby cywilizacyjne, wynikające przede wszystkim z błędów żywieniowych, pasywnego trybu życia i szkodliwych nawyków. Główną przyczyną chorób niedokrwiennych serca (choroba wieńcowa, zawały serca) i chorób naczyniowych mózgu (prowadzących np. do udaru mózgu) jest miażdżyca naczyń krwionośnych, wynikająca przede wszystkim z nadmiaru cholesterolu w diecie i niewielkiej ilości ruchu. Do zachorowania na raka dróg oddechowych bardzo przyczynia się nałóg palenia papierosów, tymczasem Polacy nadal przodują w rankingach palących Europejczyków.
Co zatem można i trzeba zrobić, żeby zachowanie dobrego zdrowia na długi czas stało się bardziej realne, a mniej „życzeniowe”?
Główne czynniki wpływające na skrócenie życia Polaków (na podstawie Europejskiego Raportu Zdrowia Światowej Organizacji Zdrowia z 2005 r.)
1. Choroby niedokrwienne serca (ok. 9%)
2. Jednobiegunowe zaburzenia depresyjne (ok. 8%)
3. Choroby naczyniowe mózgu (ok. 5,5%)
4. Rak dróg oddechowych -tchawicy, oskrzeli, płuc (prawie 4%)
5. Choroby zwyrodnieniowe stawów i alkoholizm (po ok. 3%)
Po pierwsze: zdrowe odżywianie
Przede wszystkim należy kierować się rozsądkiem. Najważniejsza jest wiedza o tym, czego organizm potrzebuje - podstawowe informacje o zbilansowanej diecie są niezbędne. W części pierwszej poradnika szczegółowo zostały omówione zasady takiego sposobu odżywiania, które dostarczy potrzebnych do życia składników i energii.
Podczas układania diety należy pamiętać o podstawowej zasadzie: dopasowuje się dietę do sposobu życia, a nie życie do diety! Zazwyczaj mówi się, że do sprawnego funkcjonowania powinno człowiekowi wystarczyć około 2000 kcal dziennie, jednak jest to zbyt duże uproszczenie.
Szczegóły
-
Autor:
Monika Marczyk
-
Objętość:
189
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
165x240
-
ISBN:
978-83-7887-049-4
-
Rok wydania:
2014