Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7175-720-4
Autor: Richard Beliveau, Denis Gingras
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Delta W-Z

'

Wprowadzenie do książki

Dieta w walce z rakiem

   Rak niezmiennie stanowi wyzwanie dla medycyny. Po czterdziestu latach wytężonych badań wciąż pozostaje tajemniczą chorobą, która każdego roku powoduje przedwczesną śmierć milionów ludzi. Niektóre jego odmiany można już leczyć z powodzeniem, ale wiele innych ciągle z wielkim trudem poddaje się terapii i stanowi główną przyczynę śmiertelności aktywnej części populacji. Odkrycie, więc nowych sposobów poprawienia skuteczności terapii przeciwnowotworowych jest obecnie - bardziej niż kiedykolwiek - sprawą najwyższej wagi.
     Celem książki Dieta w walce z rakiem jest przedstawienie dostępnych danych naukowych wskazujących na możliwość zapobiegania wielu typom raka przez modyfikację nawyków żywieniowych oraz włączenie do diety składników mogących zwalczać nowotwory u źródła i hamować ich rozwój. Przyroda obfituje w pokarmy bogate w substancje o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym, które mogą walczyć z chorobą bez niepożądanych skutków ubocznych. Pod wieloma względami terapeutyczne oddziaływanie tej żywności jest analogiczne jak leków syntetycznych, toteż proponujemy dla niej nazwę „alikamenty" (alikaments), czyli żywność prozdrowotna. Możemy, zatem jako uzupełnienie obecnie dostępnych terapii stosować cały arsenał składników przeciwrakowych, obecnych w naturalny sposób w licznych pokarmach.    Wykorzystajmy tę szansę, by ograniczyć prawdopodobieństwo zachorowania, bo dieta polegająca na stałym dostarczaniu organizmowi produktów prozdrowotnych pozwala zapobiec wystąpieniu różnych typów raka.


   Książka Dieta w walce z rakiem powinna stać się podstawowa lektura dla wszystkich, którzy interesują się rakiem - bezpośrednio, z racji choroby, oraz pośrednio, ponieważ boja się zachorowania. Podstawową, bo - być może - po raz pierwszy pozwala poznać punkt widzenia naukowców zaangażowanych w badania nad rakiem, uświadomić sobie skalę osiągniętego postępu i - co jeszcze cenniejsze - poznać ich stanowisko w kwestii preferowanych sposobów walki z ta straszna chorobą. Obecnie, gdy jesteśmy zasypywani masa sprzecznych informacji na temat raka, opracowanie to będzie zapewne dla szerokiego kręgu czytelników kopalni wiedzy, dzięki której wzrośnie ich świadomość problemu.
   Niezależnie od tego, czy choroba dotyka nas bezpośrednio, czy nie, wzbudza niepokój, a nawet lęk. Co można zrobić, by jej zapobiec? Kiedy zaś zapadamy na nią, mówimy sobie, że trzeba uczynić wszystko, aby powrócić do zdrowia? Doświadczyłem tego osobiście w związku z choroba Charles''a... Pierwsze pytanie, jakie sobie wówczas zadałem, brzmiało: czy można było jej zapobiec?
    Oprócz popularyzacji wiedzy książka ta dostarcza materiału do głębokiej refleksji na temat oddziaływania naszego trybu życia na ryzyko zachorowania na raka. Czy w dobie bezprecedensowych osiągnięć technologicznych, kiedy wszelkie nadzieje pokładamy w odkryciu leków mogących zwalczyć tę chorobę, zastanawiamy się nad tym, co można zrobić, by zapobiec jego wystąpieniu? Czy odnotowana w ostatnich latach ogromna i stale rosnąca liczba zachorowań na określone typy raka może mieć istotny związek z naszym trybem życia? Czy naprawdę wykorzystujemy do walki z tym bezwzględnym przeciwnikiem wszystkie dostępne zasoby? W tym sensie książka wnosi, moim zdaniem, istotny wkład w nasze rozumienie raka: uświadamia nam, że walka z nim oznacza nie tylko pokonanie guzów, które uformowały się w naszym ciele, ale także konieczność zrobienia wszystkiego, by się nie pojawiły.
    Specjaliści często podkreślają znaczenie właściwego odżywiania dla zachowania zdrowia, ale autorzy książki Dieta w walce z rakiem idą znacznie dalej, pokazując, że pokarmy tak pospolite, jak kapusta, czosnek czy smakowite letnie jagody zawierają składniki niezwykle silnie zwalczające raka u samego źródła, zapobiegając wystąpieniu choroby. Jedzenie to nie tylko fizjologiczna konieczność i przyjemność, ale także najprostszy i najbardziej naturalny sposób aktywnego zbrojenia się przeciw tak niebezpiecznej chorobie, jaką jest rak.
   Ta niezwykła, znakomicie ilustrowana książka łączy w sobie zalety pracy naukowej z elementami historii literatury, a nawet poezji, nie zatracając waloru praktycznego. Jestem przekonany, że trwale zmodyfikuje postrzeganie przez czytelników raka i skłoni ich do działań zapobiegających jego wystąpieniu.

Pierre Bruneau

'

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Richard Beliveau, Denis Gingras

  • Tytuł oryginału: 

    Les aliments contre le cancer : La prévention du cancer par l'alimentation

  • Liczba stron: 

    214

  • Wymiary: 

    220x220

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-7175-720-4

  • Tłumacz: 

    Barbara Kocowska

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...