Jajka I Sery Czyli Najlepsze Omlety Zapiekanki Sałatki
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7073-865-5
Autor: Hanna Szymanderska
EAN: 9788370738655
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Multico

Wprowadzenie do książki

Jajka i sery czyli najlepsze omlety zapiekanki sałatki

  Na szczęście minęły już czasy, kiedy w sklepie mówiono: „Poproszę 10 deka żółtego sera", w najlepszym razie - „szwajcarskiego sera", a sprzedawczyni dawała taki, jaki akurat był. Dziś serów mamy mnóstwo - włoskich, francuskich, szwajcarskich, holenderskich, miękkich, twardych, pleśniowych, krowich, owczych, kozich. No i coraz więcej jest doskonałych serów polskich, często wytwarzanych przez drobnych producentów. Co prawda wciąż trudno je znaleźć w sklepach, a jeśli są, to najczęściej w tych z żywnością ekologiczną, ale radzę zwrócić na nie uwagę. Nie są tanie, za to dorównują smakiem serom francuskim, a już na pewno niemieckim. Prawie w całej Polsce odbywają się festiwale i targi kulinarne. Tam radzę szukać polskich nowości - serów kozich, i to zarówno twarożków, jak i serów twardych, wędzonych, doskonałych serów korycińskich, lekko obsuszanych, często aromatyzowanych ziołami, czosnkiem, papryką, beskidzkich serów owczych, tzw. wołoskich wędzonych, czy dojrzewających serów podpuszczkowych z Wiżajn w województwie podlaskim.

  Tak jak powstało wiele gospodarstw produkujących doskonałe polskie sery, tak też wielu hodowców kur przestawiło się na hodowlę nieklatkową. Dzięki temu obok niezwykle zdrowych jajek przepiórczych pojawiły się doskonałe jajka od kur zielononóżek, jajka kacze, jajka perliczek, a także jajka od kurz wolnego wybiegu. Te najlepsze, z hodowli ekologicznych, oznaczone są numerem o, ale równie dobre w smaku są jajka oznaczone numerem i czy 2. l takich właśnie jajek radzę Państwu szukać w sklepach.

  Życzę miłej zabawy w gotowanie - i smacznego!

Hanna Szymanderska

  Od wieków u niemal wszystkich narodów w obrzędach i wierzeniach dotyczących płodności i urodzaju jajka spełniają bardzo ważną funkcję. Nic więc dziwnego, że są tak istotne w kuchniach miłosnych (głównie francuskiej i arabskiej). Także pod względem zawartości cennych dla zdrowia człowieka substancji jajka są wyjątkowe. Niewiele jest produktów, które mogłyby się z nimi równać. Jajko to bogate źródło NNKT- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - oraz węglowodanów, fosforu i żelaza, a także miedzi, wapnia, manganu, cynku, arsenu, jodu, fluoru i witamin A, Bi, 62, D. Ale są i wady - jajka zawierają cholesterol, awidynę (substancję niszczącą witaminę H), działają kwasotwórczo, dlatego zawsze lepiej łączyć je z zasadotwórczymi dodatkami (np. kaszami i warzywami). Mimo ich zalet większość lekarzy i dietetyków poleca, zwłaszcza osobom po czterdziestce, jedzenie tylko 2-3 jajek tygodniowo. Choć w tej kwestii wśród specjalistów nie ma pełnej zgody. Brytyjska Fundacja Serca zezwala na 4 jajka tygodniowo, Światowa Organizacja Zdrowia proponuje 10 tygodniowo, ale uwzględniając kluski, makarony, majonezy, ciasta, torty itp., a słynna dieta odchudzająca królowej angielskiej Elżbiety II poleca 27 jajek tygodniowo, zawsze jednak w towarzystwie grejpfruta. Chodzi o to, że w jednym żółtku znajduje się około 250 mg cholesterolu, a nie powinno się spożywać więcej niż 300 mg cholesterolu dziennie (białka można jeść bezkarnie). Anglicy jedzą niemal codziennie swoje eggs andbacon (czyli smażone jajka z bekonem) i popijają je sokiem z grejpfrutów lub pomarańczy będącym znakomitym „wymiataczem" cholesterolu. Najlepiej, jeśli sami zdecydujemy: jeść jajka czy nie jeść.
   Przygotowując dania, używajmy tylko jajek świeżych. Jedno stęchłe jajko zepsuje każdą potrawę. Świeże jajko średniej wielkości waży około 50 g. Im dłużej leży, tym staje się cięższe i mniej smaczne. Aby uniknąć przykrych niespodzianek przy przygotowywaniu jajek, należy je najpierw wybijać na spodeczek. Ale uwaga: na skorupkach może znajdować się mnóstwo bakterii, dlatego przed rozbiciem skorupki powinno się jajka umyć lub przelać na sicie wrzątkiem.
  Postać, w jakiej podane są jajka, całkowicie zmienia ich smak, wygląd, zapach. Przy czym prostota przepisów na potrawy z jajek pozwala na szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Każdy z nich daje wspaniałą okazję do wykazania się fantazją kulinarną. Nic więc dziwnego, że dziś każdy ma w lodówce choć kilka jajek!

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Hanna Szymanderska

  • Liczba stron: 

    120

  • Wymiary: 

    240x220

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-7073-865-5

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...