Wprowadzenie do książki
Przetwory i nalewki siostry Marii
Świeżymi owocami i warzywami w naszym klimacie nie możemy cieszyć się przez cały rok. Nie możemy też latem najeść się ich na zapas. Dlatego kiedy zabraknie świeżych owoców i warzyw, warto sięgnąć po te zamknięte w słoikach. Nic tak bowiem nie poprawia samopoczucia w mroźne, zimowe wieczory jak pachnąca truskawkowa konfitura własnej roboty czy aromatyczny malinowy syrop do herbaty.
Przygotowywanie przetworów wymaga nieco wysiłku, ale efekt i satysfakcja warte są tego trudu. Szczególnie gdy chce się zachować smaki warzyw i owoców, którymi możemy cieszyć się bardzo krótko.
Przepisy zamieszczone w tej książce są proste : łatwe do wykonania. Jedyne czego wymagają, :o odrobiny cierpliwości i trochę wolnego czasu. Warto go jednak znaleźć.
W książce znalazły się też przepisy na domowej roboty nalewki i likiery. Większość z nich ma działanie zdrowotne, jak nalewka z czosnku na przeziębienie, miodówka czy pigwówka. Zachęcam zatem do korzystania z podanych prze-r:sów, które były gromadzone latami, z czasem ulepszane i modyfikowane. Warto po nie sięgać.
Szczęść Boże, smacznego! s. Maria Goretti
Szczegóły
-
Autor:
Maria Goretti
-
Objętość:
300
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
145x205
-
ISBN:
978-83-63546-26-7
-
Rok wydania:
2013