Wprowadzenie do książki
Żywienie w chorobach nerek
W 400 roku p.n.e. ojciec współczesnej medycyny, Hipokrates, napisał: „niech żywność będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo waszą żywnością". Trzeba było wielu stuleci, wypełnionych trudnymi i kosztownymi badaniami naukowymi, aby współczesna medycyna doceniła znaczenie odpowiedniego żywienia zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu zachowawczym różnych chorób.
Choroby nerek, a zwłaszcza ich niewydolność, stanowią istotny problem kliniczny, socjalny oraz ekonomiczny w społeczeństwach o zaawansowanym stopniu rozwoju. Uznanym sposobem hamowania progresji chorób nerek, a przede wszystkim ich niewydolności, jest odpowiednio zaprogramowane i konsekwentnie realizowane leczenie dietetyczne.
Myślą przewodnią książki Żywienie w chorobach nerek jest dostarczenie wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia w chorobach nerek pacjentom pozostającym w ambulatoryjnej opiece lekarza domowego lub nefrologa. Mam nadzieję, że niniejsze opracowanie pomoże chorym z chorobami nerek, a zwłaszcza chorym z niewydolnością nerek, poprawić stan zdrowia dzięki odpowiednio zaprogramowanemu i konsekwentnie realizowanemu postępowaniu dietetycznemu.
Zofia Wieczorek Chełmińska
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
-
Liczba stron:
208
-
Wymiary:
205x145
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-200-4294-8
-
Rok wydania:
2003