Żywienie w chorobach nerek
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-200-4294-8
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: PZWL

Wprowadzenie do książki

Żywienie w chorobach nerek

W 400 roku p.n.e. ojciec współczesnej medycyny, Hipokrates, napisał: „niech żywność będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo waszą żywnością". Trzeba było wielu stuleci, wypełnionych trudnymi i kosztownymi badaniami naukowymi, aby współczesna medycyna doceniła znaczenie odpowiedniego żywienia zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu zachowawczym różnych chorób.
  
   Choroby nerek, a zwłaszcza ich niewydolność, stanowią istotny problem kliniczny, socjalny oraz ekonomiczny w społeczeństwach o zaawansowanym stopniu rozwoju. Uznanym sposobem hamowania progresji chorób nerek, a przede wszystkim ich niewydolności, jest odpowiednio zaprogramowane i konsekwentnie realizowane leczenie dietetyczne.
   Myślą przewodnią książki Żywienie w chorobach nerek jest dostarczenie wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia w chorobach nerek pacjentom pozostającym w ambulatoryjnej opiece lekarza domowego lub nefrologa. Mam nadzieję, że niniejsze opracowanie pomoże chorym z chorobami nerek, a zwłaszcza chorym z niewydolnością nerek, poprawić stan zdrowia dzięki odpowiednio zaprogramowanemu i konsekwentnie realizowanemu postępowaniu dietetycznemu.
                                                                                                            Zofia Wieczorek Chełmińska

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Zofia Wieczorek-Chełmińska

  • Liczba stron: 

    208

  • Wymiary: 

    205x145

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-200-4294-8

  • Rok wydania: 

    2003

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...