Wprowadzenie do książki
Żywność funkcjonalna
Pracowite i stresujące życie w połączeniu z obciążeniami związanymi ze środowiskiem zwiększa nasze potrzeby bardziej wartościowego jakościowo pożywienia. Gospodarka rabunkowa na ziemi i masowa konsumpcja pożywienia, które nie jest uprawiane i produkowane lokalnie, prowadzą jednak do tego, że zawartość składników odżywczych nie jest wystarczająca dla zachowania optymalnego zdrowia i dla wyzdrowienia. Te składniki odżywcze mogą zostać dostarczone dzięki superżywności.
Superżywność posiada następujące pozytywne cechy:
- leczy procesy zapalne w ciele;
- ma pozytywne działanie na krążenie;
- zapobiega powstawaniu nowotworów i naprawia zwyrodniałe komórki;
- zapewnia zdrowie sercu i naczyniom krwionośnym;
- wspiera leczenie ran;
- odtruwa;
- dostarcza esencjalnych kwasów tłuszczowych;
- zapewnia dobry wzrok;
- znacznie zmniejsza uczucie zmęczenia;
- zapewnia zdrowie układu trawiennego i wydalniczego;
- zapewnia zdrowy rozwój ciała;
- zapewnia równowagę hormonalną;
- wyrównuje ciśnienie krwi;
- zwiększa jasność umysłu;
- poprawia samopoczucie;
- dostarcza wysokowartościowych białek;
- oczyszcza skórę;
- wyrównuje niedobory;
- pomaga zrzucić wagę.
Ponieważ termin „superżywność" nie jest jednoznacznie zdefiniowany, podajemy tutaj krótki wykaz, jakie cechy jednoznacznie charakteryzują superżywność.
Superżywność jest produktem spożywczym, który:
- jest pełnowartościowy i najlepiej byłoby, gdyby był uprawiany ekologicznie;
- jest surowy, a więc nie jest podgrzewany do temperatury wyższej niż 42 stopnie Celsjusza i dzięki temu pełny siły życiowej, enzymów oraz zapewniający synergetyczny efekt wszystkich komponentów roślinnych; jest łatwy do trawienia; jest niezwykle odżywczy;
- posiada proporcjonalnie dużo składników odżywczych i uzdrawiających właściwości;
- jest bogaty w: witaminy, minerały, białka i kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i fitochemikalia (wtórne substancje roślinne), które wzmacniają ciało i system immunologiczny; wspiera ciało w zapobieganiu chorobom i przedwczesnemu starzeniu się;
- wspiera zdrowe trawienie i zapewnia zdrową florę bakteryjną jelit.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Thorsten Weiss, Jenny Bor
-
Tytuł oryginału:
Super foods: Iss dich vital, gesund und schön
-
Liczba stron:
144
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-64278-74-7
-
Rok wydania:
2015