Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7989-328-7
Autor: Katarzyna Jankowska
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Wydawca: edipresse polska

Wprowadzenie do książki

Mama alergika gotuje tradycyjnie

  Każdego dnia przygotowujemy posiłki dla siebie i dla rodziny. W kuchni najczęściej krzątają się mamy i babcie, które dbają o to, aby na stole pojawiły się ulubione potrawy domowników. Serwują więc pyszne zupy, naleśniki, pierogi, kotlety, ciasta i desery. Wyobraźmy jednak sobie, że jeden członek rodziny za każdym razem dostaje na talerzu coś innego niż wszyscy. Ze smutkiem spogląda w stronę pozostałych. Chciałby jeść to, co oni...

  Ten członek rodziny to nasz alergik.

  Książka Mama alergika gotuje tradycyjnie powstała po to, by w każdej rodzinie, w której żyje alergik, można było bez stresu wspólnie zasiąść do stołu podczas codziennych posiłków, ale też w czasie świąt i innych uroczystości.

  Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów także po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa „inny" i „dziwny". Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy! Na swoim stole może znaleźć różne pyszne potrawy, które są dla niego w stu procentach bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem przypominają tradycyjne dania kuchni polskiej.

  W książce Mama alergika gotuje tradycyjnie znajdziemy 100 sprawdzonych przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu (czyli najczęstszych alergenów) na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej, które gotujemy na co dzień. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.

   Część dań inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i została przez nią przygotowana specjalnie dla alergika. Przeszłyśmy taką samą drogę, jak każda alergiczna rodzina. Współpraca babcia - mama alergika jest potrzebna i bardzo ważna. Z rozmów z rodzicami wiem, że nie zawsze babcie są w stanie dać im niezbędne wsparcie. Obawiają się nowych produktów i zmiany nawyków żywieniowych. Często nie rozumieją problemu alergii. Tymczasem w naszym domu to babcia Bronia upiekła pierwszy chleb i pierwsze ciasto drożdżowe dla mojego syna. Pokazała mi, jak bez mleka i jajek przygotować tradycyjne polskie dania. Razem udowadniamy, że nie ma potrawy czy ciasta, których nie dałoby się przerobić na wersję dla alergika.

  Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Opatrzony jest wskazówkami co do zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.
  Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego z informacją o wartościach odżywczych oraz wskazówki dotyczące alergii krzyżowych.
  We współpracy z dietetykiem powstał również materiał na temat diety eliminacyjnej i wielu wątków z nią powiązanych.

Szczegóły

  • Autor: 

    Katarzyna Jankowska

  • Objętość: 

    224

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Format: 

    200x245

  • ISBN: 

    978-83-7989-328-7

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...