Wprowadzenie do książki
Jesień w kuchni pięciu przemian
Jesień to czas podsumowań i wydawania wyroków, z jednej strony to radość ze zbiorów, z drugiej smutek, że coś się kończy. Smutek jest związany z nierównowagą płuc, które należą do Przemiany Metalu, jesienią osiągają maksimum. Smutek to rodzaj zamknięcia, zaprzeczenia; na początku mówimy „nie, to nie tak”, coś zamyka się za bardzo, zaprzecza sobie. Nadmierny i długotrwały smutek niszczy przepływy energii, Pory roku mają wpływ na nasze uczucia, podobnie wszystkie momenty życia, które są temu podobne. Wpływ pór roku najsilniej odczuwają osoby słabe, bardzo małe dzieci i osoby starsze, bo wpływy zewnętrzne działają dużo silniej na osoby osłabione niż na te zrównoważone i cieszące się dobrym zdrowiem. Odczuwanie smutku jest całkowicie naturalne w przypadku żałoby po stracie kogoś bliskiego. Odcinający ruch Metalu ma również pozytywne działanie w przypadku nadmiernej ekscytacji i wesołości; Metal zatrzymuje, stopuje, ucina zbyt silny ruch yang w górę tych emocji.
Jesienią jedni poddają się uczuciu smutku, a inni zachowują wewnętrzną pogodę ducha. Długie jesienne wieczory sprzyjają pracy twórczej, czytaniu dobrych książek przy kominku i gotowaniu, spędzamy coraz więcej czasu w kuchni, coraz dłużej coś kroimy, siekamy, ucieramy, pieczemy i dłużej gotujemy. Zupy stają się coraz gęstsze i bardziej zawiesiste, powoli mija też wiosenno-letnie szaleństwo surówkowe, Jemy więcej potraw pieczonych, duszonych i gotowanych, a surówki zastępują bardziej konkretne sałatki z dodatkiem kasz i warzyw strączkowych. Z jesienią koreluje smak ostry, a więc ryż, owies i jęczmień, a także kolor biały, korzenie, zdrewniałe liście, i chociaż jemy z przyjemnością o tej porze roku warzywa o ostrym smaku i w białym kolorze: pietruszkę, seler, pory, białą rzodkiew, kalafiory, kapustę, to pamiętajmy że o każdej porze roku na naszych stołach powinny się pojawiać produkty we wszystkich pięciu smakach.
Smak wiodący danej pory roku jest adekwatną odpowiedzią przyrody na zmieniające się okoliczności zewnętrzne i pomaga nam zachować równowagę w każdej sytuacji. Jest nam dużo trudniej schodzić w dół z jesiennym ruchem yin, niż poddać się wiosennemu ruchowi yang w górę. Korelujący z jesienią smak ostry powoduje ruch w górę w żywym organizmie, podobnie smak słodki. Być może więc jedzenie jesienią większej ilości produktów o smaku ostrym, pomaga nam w łagodnym schodzeniu w dół i przeciwdziała depresyjnym upadkom w deszczowe i pochmurne jesienne dni.
Pisząc o produktach żywnościowych o smaku ostrym, mam na myśli artykuły zrównoważone. Poszczególne grupy smakowe pokarmów związane z porami roku mają albo właściwości yin (wychładzające i nawilżające - produkty HAN i LIANG), albo są zrównoważone, czyli PING, albo są yang (to produkty o właściwościach rozgrzewające WEN i silnie rozgrzewające RE). Najbardziej korzystne w swoim działaniu są zrównoważone produkty PING, wspierają bowiem wewnętrzną równowagę żywego organizmu, więc takich produktów powinniśmy jeść najwięcej. Smak ostry i właściwości PING mają kapusta, ryż, owies, brukselka, rzepa.
Produkty żywnościowe działają na organizm człowieka na wielu płaszczyznach i istotny jest nie tylko ich smak, ale również właściwości yin i yang. Silnie rozgrzewające produkty RE o smaku ostrym z Przemiany Metalu niszczą w obiegu kontrolnym yin wątroby. Coraz częściej spotykam się jednak z poglądem, że jesienią powinniśmy się rozgrzewać, jedząc duże ilości czosnku, chili i imbiru; to zbyt pochopne wnioski wyciągnięte z chińskiej filozofii przyrody; ostra papryka, czosnek, chili i imbir mają smak ostry i silnie rozgrzewające właściwości RE, identycznie jak wódka, a nikt przecież nie twierdzi, że jesienią powinniśmy się rozgrzewać pijąc duże ilości wódki, bo znamy jej niszczycielskie działanie na wątrobę. Niedobór yin wątroby manifestuje się napadami gniewu i złości.
Człowiek znajduje się po środku - między Niebem i Ziemią, kroczenie DROGĄ ŚRODKA odnosi się do każdej dziedziny życia, również do zrównoważonej diety.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Anna Czelej
-
Liczba stron:
227
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-63965-06-8
-
Rok wydania:
2013