Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7649-125-7
Autor: Georges Ohsawa
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788376491257
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Kos

Wprowadzenie do książki

Sztuka odmładzania i długowieczności Zen makrobiotyczny

   Książka Zen makrobiotyczny składa się z części opisowej, dotyczącej filozofii i oceny sytuacji współczesnego człowieka oraz części zawierającej przepisy i wskazania dotyczące chorób. Mimo że została napisana w roku 1966, jak sam zauważysz, nie straciła nic na swojej aktualności, wręcz przeciwnie, jest coraz bardziej aktualna.

   Część zawierająca przepisy wymaga kilku uwag dotyczących sposobu ich przedstawienia. Jedną z zasad kuchni makrobiotycznej jest kreatywność. Przepisy, które proponuje Georges Ohsawa, zachęcają do eksperymentów i twórczej zabawy kształtując jednocześnie wrażliwość na elementy jin i jang w pożywieniu i sposobach jego przyrządzania. Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, ale wymagającą uwagi, wpływa nie tylko na tego, który spożywa jej potrawy, ale również na osobę, która ją przyrządza. W Japonii, z której się wywodzi, kuchnia tradycyjna jest sztuką.

   Odrębnym elementem książki są wskazania dotyczące leczenia chorób. Chcąc pozostać wierna tekstowi oryginalnemu, postanowiłam zachować w książce nazwy chorób mało już dziś znanych. Wskazania ich dotyczące mogą dać dokładniejszy obraz tego, na jakich zasadach działa makro-biotyka.

   Sztuka odmładzania i długowieczności, czyli zen makrobiotyczny, to skarbnica wiedzy na temat otaczającego nas świata i nas samych. Chcę Cię, drogi Czytelniku, zachęcić do regularnego powracania do tego tekstu. Za każdym bowiem razem można w nim odkrywać jakąś nową niezwykłą treść.

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...